Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Barokk mennyország

doszerk - 2018. július 29. 9:15

A Barokk mennyország – Kincsek, rejtélyek a Szent István-székesegyházból címet viselő nagyívű kiállításból kirajzolódik a székesegyház barokk kori története: a szenvedélyesen prédikáló jezsuitáktól és a szegény özvegyasszony utolsó fillérétől kezdve a Mária Terézia által adományozott ékes főoltárig; a plébániatemplom felépülésétől a püspökség 1777-es megalapításáig. A kiállítást a székesfehérvári Barokk év egyik csúcspontja.

A tárlat középpontjában a bazilika kiemelkedő barokk műkincsei állnak, ezek mellett pedig sok különleges műtárgy segítségével idézik meg a szervezők a korszak szellemiségét, és teszik átélhetővé azt a barokk stílus egyik legfontosabb jellegzetessége, a felfokozott vizualitás felől.

A szakemberek korszerű technikai eszközök segítségével varázsolják igazán élményszerűvé a kiállítást: a hagyományosan távolságtartó múzeumi gyakorlattal ellentétben a tárlat során a látogatók a kiállított műtárgyak közvetlen közelébe kerülhetnek majd, amelyeket értő magyarázatokkal is ellátnak. A száznál több barokk festményt, szobrot, ötvöstárgyat és egyéb műtárgyat felvonultató kiállítás izgalmas fejtörőkkel, történeti-művészeti titkokkal várja a látogatókat, akik a barokk kódok megfejtése, rejtett utalások megértése során kerülhetnek közelebb a barokk kor varázslatos és távolinak tűnő világához. Így a műtárgyakkal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók is közérthető módon kerülnek bemutatásra, a bazilika barokk berendezéséhez méltó színvonalú installációval, továbbá a bazilikában egy éven át folyt művészettörténeti és restaurátori tudományos vizsgálatok eredményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A kiállítás attrakciói a bazilika hatalmas mellékoltárképei, amelyeket – a freskókkal együtt – Johann Ignaz Cimbal készített. A méltatlanul háttérbe szorult festő jelentőségét a legújabb kutatások kezdik felfedezni. A székesfehérvári bazilika barokk kincseit felvonultató tárlatot a Szent István Király Múzeum mutatja be a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeummal közösen, a székesfehérvári Csók István Képtárban.

A 250 éves Szent István király-székesegyház műkincseiből nyíló nagy szabású kiállítás szorosan kapcsolódik a 2018-as évre meghirdetett székesfehérvári tematikus barokk évhez, amelyet még áprilisban indított útjára dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere. A programsorozat szakmai partnerei az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Levéltár, a Szabadművelődés Háza, a Fehérvári Tourinform és a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a programok pedig tavasz óta egészen karácsonyig folyamatosan zajlanak.

A kiállítást augusztus 3-án nyitja meg Spányi Antal megyéspüspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve a kiállítás kurátorai, Gaylhoffer-Kovács Gábor és Nagy Veronika művészettörténészek. A tárlat október 23-ig látogatható.

-OPH-

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.