Bringázz okosan és gyűjts!

doszerk - 2018. július 23. 14:20

A biciklizés egyszerű, környezetbarát és egészséges módja a közlekedésnek és a sportolásnak is. De tekerni is csak körültekintően és felkészülten szabad, hogy elkerüld a baleseteket és a sérüléseket. A Hankook most elárulja, hogyan lehetsz igazán felelős sportember: mire kell figyelned bringázás közben és hogyan gyűjthetsz mindeközben jótékony kilométereket a Bátor Tábornak.

A kerékpározás nem véletlenül egyre népszerűbb sportág. Kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert, ráadásul környezetbarát is, és ha jó az idő, még a tömegközlekedést is felválthatod vele. Szerencsére egyre több jó minőségű bicikliút van, de a felhőtlen élményhez ez nem elég. A forgalom, illetve a nem megfelelő felkészülés számos veszélyt rejthet. Íme néhány megfontolandó tanács, mielőtt nyeregbe szállnál!

Akkor jó, ha passzol

Fontos, hogy milyen kerékpárt választasz. Gondold át, hogy hol akarod használni, hidd el, mindenhez van megfelelő típus: legyen az országúti, gyorsasági, terep vagy akár városi. A méret kiválasztásánál hagyatkozzunk a szakértőre, mert minden magassághoz más váztípus tartozik. A kormány és az ülés magassága, a pedáloktól való távolság megfelelően legyen beállítva, ez nem csak kényelmi tényező, hanem rossz élettani hatása is lehet.

Szerelkezz fel te is és a bringa is rendesen!

A tekerés első szabálya, hogy vegyél fel bukósisakot. Állítsd be úgy, hogy esésnél ne tudjon leesni a fejedről. Másrészt legyél jól látható. Gondoskodj első és hátsó világításról, és lehetőleg viselj láthatósági mellényt. Ellenőrizd a fékek állapotát is, hogy ha szükséges, gyorsan meg tudj állni.

Folyamatos figyelem

A forgalomban és az úton számos akadállyal találkozhatsz. Tekerésnél figyelni kell az aknafedelekre, a kátyúkra, az út széléről belógó tárgyakra. A lényeg, hogy mindig állj készen, hogy a lehető legrövidebb reakcióidővel tudj reagálni a váratlan helyzetekre is.

Fránya szabályok

Forgalomban közlekedni nagy körültekintést igényel. A KRESZ nem csak „nem szeretem” lecke a jogsi felé, ismerned kell a szabályokat, tudnod kell, hogy hol és hogyan lehet közlekedni, vagy éppen kinek van elsőbbsége. Figyelj más szereplőkre is: az autósokra, motorosokra, gyalogosokra, és mindig jelezd egyértelműen, hogy mit fogsz csinálni. Az irányváltást jelezd kézzel, balra kanyarodásnál pedig mindig nézz hátra. Ahol nagy a forgalom, több a sáv vagy balesetveszélyes a helyzetet, ott szállj le a kerékpárról. Ne felejtsd, a zebrán csak a kerékpárt tolva közlekedhetsz!

Minél több kilométer, annál több adomány!

A Hankooknak most arra is van ötlete, hogy hogyan segíthetnél a letekert kilométerekkel. Idén már harmadik alkalommal hirdeti meg Tekerd Jobbra! elnevezésű jótékonysági programját, amelyben a résztvevők 2018. augusztus 31-ig a súlyosan beteg gyerekekért és családjukért tevékenykedő Bátor Tábornak gyűjthetik két keréken a kilométereket, amelyeket a vállalat pénzadományra vált. A kampányról az Élménykülönítmény oldalán tudatsz meg további részleteket, illetve a Hello Bringás applikáció regisztrációt és használatot bemutató videója lehet segítségedre.

 

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)