Este jön az SMS

doszerk - 2018. július 24. 12:26

Az idén mintegy 108 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe – mondta el az M1 kedd reggeli műsorában Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese, aki arról is beszélt: a legnépszerűbb talán a gazdaság és menedzsment képzés, de a topszakok között van az informatika összes képzése és a pedagógusképzés teljes vertikuma, a 3. helyen pedig az ápolói szak áll.

Izgulhatnak a felvételizők, de már nem sokáig: szerdán este 8 órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők. A diákoknak a fővárosban és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartanak.

Idén is megvannak a slágerszakok

Az ápolói szak népszerűségét több tényező indokolja: így például a Michalicza ösztöndíjpályázat, amely a mesterápolói szakot elvégzőket támogatja, illetve a jelentkezők magas számának oka lehet az egészségügyi területen mutatkozó hiány is, ami „megmozgatja a jelentkezők fantáziáját” – magyarázta az elnökhelyettes.

Osztatlan alapképzésben – derült ki az adásból – az óvónői, tanítói, a csecsemő- és kisgyermeknevelői szak egyaránt népszerű, tanárszakoknál pedig elsősorban a bölcsész szakok futnak jól, azon belül is a történelem, az angol, a német, a magyar, illetve a testnevelői.

Informatikai alkalmazás segít a ponthatárok megállapításában

Stéger Csilla a ponthatárok megállapításáról elmondta: az komplex folyamat eredménye, melynek során egy informatikai alkalmazás segítségével a beérkezett jelentkezői dokumentumokat feldolgozzák, és mindegyik pontszámot kap. Ezek a pontok már láthatók is a felvi.hu-n – hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes.

Egy úgynevezett vonalhúzó alkalmazás segítségével betöltik a pontokat az intézmények meghirdetéseihez. Minden intézmény meghirdetett képzésének van egy minimum és egy maximum kapacitása, „amit úgy kell elképzelni, mint egy tartályt: először beleesnek az 500 pontosok, aztán a 499 – és így lefelé. Amikor a tartály megtelik, az adott szakon az lesz a ponthatár, ami az utolsó jelentkező bekerülési pontja volt” – magyarázta Stéger Csilla.

Irány az egyetem vagy a fősuli öröme (Fotó:MTI)

A jogorvoslat menete nagyot változik

Jogorvoslat tekintetében változtak a szabályok az idei eljárás során – hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes. Míg korábban panasz esetén az Oktatási Hivatalhoz kellett benyújtani a jogorvoslatot, amit aztán az Emmi bírált el, addig az idei évtől – a besorolási döntést követően – 30 napja lesz a felvételizőknek a jogorvoslat benyújtására, a Fővárosi Közigazgatási Bíróságnak címzett perkeresettel.

A vélt jogsértést ebben az esetben nagyon pontosan meg kell jelölni. A nagy számú jelentkezés miatt előfordul, hogy a jogorvoslat indokolt – például nem vettek figyelembe egy dokumentumot – ez azonban nem jellemző. Stéger Csilla elmondta, hogy sok jogorvoslat inkább egyszerűen arra irányul, hogy a hivatal gyakoroljon méltányosságot, adjon még egy pontot, hiszen a jelentkező éppen csak egy ponttal maradt le. „Senkinek nincsen joga ilyesmit adni, csak ha valóban hiba csúszott az eljárásba” – szögezte le.

Egy kis pontszám-számtan

Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján idén negyvenegy alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szak esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszámot) határozott meg.

Nemzetközi tanulmányok szaknál 465, kommunikáció és médiatudomány szakon 455, pszichológia szakon 435 pontot kell elérni, osztatlan jogász képzésen 460, gazdaság- és pénzügy-matematika elemzés szakon legalább 440 pontot kell szerezni.

Értesítés

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-értesítést is kapnak az eredményekről, amelyek az e-felvételiben is megnézhetők lesznek a ponthatárok közzététele után.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A besorolási döntésről szóló határozat – amely tartalmazza, hogy a jelentkező mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben – legkésőbb augusztus 5-től érhető el, az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában. Erről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.

Eredményváró partik országszerte

Idén is megrendezik a hivatalos ponthatárváró rendezvényt, a Pont Ott Partit!, ahol számtalan érdekes programmal, koncertekkel és sportolási lehetőségekkel várják a diákokat. A fővárosban a RIO Budapest ad otthont a programnak, mellette lesz ponthatárváró Békéscsabán, Egerben, Gyöngyösön, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Zalaegerszegen.

-OPH-

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.