Kezdik a tankönyvek kiszállítását

doszerk - 2018. július 31. 16:44

Szerdán indul a 2018-19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence emlékeztetett, 2010 előtt a tankönyvellátást a profitérdek határozta meg, ami miatt évről évre emelkedtek az árak; utána viszont létrejött az állami tankönyvfejlesztés és -ellátás rendszere, amely "az elmúlt években bizonyított". "Sokkal minőségibb, új generációs tankönyvek jöttek létre, melyek fejlesztésébe bekapcsolódtak a diákok, a tanárok is, s e fejlesztések folytatódni fognak." Jelezte, a köznevelési portálon nyomon követhető, hogy milyen tankönyvek vannak.

Rétvári Bence kiemelte, az állami tankönyvellátás tette lehetővé, hogy az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden, összesen több mint egymillió diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket. 
"Gördülékeny, hatékony, jól működő és pontos rendszerről beszélhetünk" - mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy évfolyamtól függően a családok 10-12 ezer forintot spórolhatnak meg diákonként, a jövő évi költségvetésben az ingyenes tankönyvellátásra 11 milliárd forint szerepel. 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár közölte, az iskolák az idén több mint 3300 tételből választhattak. A jó minőségű tankönyvek további biztosítása érdekében európai uniós támogatással a következő három évre tankönyvfejlesztési program indult, összességében mintegy 900 tétel fejlesztése valósul meg. Hangsúlyosan olyan, sajátos nevelési igényű gyermekeknek szóló, illetve nemzetiségi tankönyvek fejlesztését tűzték ki célul, amelyek nem voltak a piacon - mondta. 

Fotó:MTI

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója közölte, hogy az iskolák március 15-én kezdték összeállítani a tankönyvrendeléseket, majd áprilisban a kft. összeállította az első rendeléseket a nyomdai konzorciumnak, amelyet az Alföldi Nyomda vezet. Mintegy négy hónap alatt több mint 10 millió tankönyvet gyártottak nagyon jó minőségben, és a július 25-i határidőig le is szállították. 

Az idei tankönyvellátási igények kielégítésére a saját készletükkel együtt mintegy 15 millió tankönyv áll rendelkezésre, ebből Üllőn 12,5 millió található, a többi a celldömölki raktárban van - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a raktározási tevékenységben a Kello saját dolgozói mellett három műszakban naponta több mint 500 diák vesz részt. 

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy idén is központosították a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztőeszközeinek rendelését, ezek mennyisége ebben az évben megháromszorozódott. A tankönyveket saját eszközökkel, illetve a Magyar Posta közreműködésével szállítják, szerdán 215 iskolához érkeznek meg a tankönyvek - közölte. A pótrendeléseket augusztus 20-a után fogadja a Kello szeptember 15-ig, a kiszállítás szeptember utolsó hetétől kezdődik.

Azoknak a diákoknak - a 10., 11., 12. évfolyamon -, akiknek fizetniük kell a tankönyvekért, a fizetési határidő szeptember 15. vagy a kézhezvételtől számított 15 nap - hívta fel a figyelmet. A szuloifelulet.kello.hu oldalon a szülők megnézhetik a gyereküknek rendelt tankönyvek listáját, illetve online fizetés is lehetséges.

-MTI-

A rovat további hírei: Oktatás

KRESZ: nem lehet elég korán kezdeni! (galériával)

KRESZ: nem lehet elég korán kezdeni! (galériával)

2021. máj. 07.

A helyes közlekedés alapjait sajátították el a legkisebbek a Kincskereső Tagóvodában rendezett KRESZ-napon. A téma mindig aktuális, és persze lehajítjuk a ma délelőtti cukkerság-bombát is – nézzen velünk vidám lurkókat a fegyelem, figyelem és mosolyok jegyében!

DSTV: érettségi kihívások

DSTV: érettségi kihívások

2021. máj. 06.

Az egész héten át tartó írásbeli érettségi vizsgákkal foglalkozott a DSTV stábja. A matematika erőpróba után kérdezték a Banki középiskola maturálóit, illetve az intézmény oktatási igazgatóhelyettesét. Hangkép.

A matekkal folytatódott az érettségi (galériával)

A matekkal folytatódott az érettségi (galériával)

2021. máj. 04.

Két feladatsort kaptak a matematikából középszinten vizsgázók – az első 10-12 feladatot tartalmaz, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Hajrá mindenkinek – bónusz a DO webgalériája a tegnapi erőpróbáról.

Megkezdődnek az érettségik – nagy kalappal mindenkinek! (online)

Megkezdődnek az érettségik – nagy kalappal mindenkinek! (online)

2021. máj. 03.

Több mint 111 ezer maturáló részvételével kezdődik ma a magyar írásbelivel az érettségi időszak. Járványügyi szabályok, szóbeli csak speciális esetben. Online üzemmódra váltottam!

"... kell a játék, a 'hűha-élmény' is..."

"... kell a játék, a 'hűha-élmény' is..."

2021. ápr. 29.

Az alaphírt már megírtuk, pazar dunaújvárosi vonatkozású sikerrel ért véget a Pedagógus Oscar elnevezésű megméretés: kategóriájában Fási Erika, az Arany János Általános Iskola tanítója hódította el a Neteducatio rangos országos elismerését. A díjazott pedagógus helyi köszöntése sem maradhatott el!

Pannon Oktatási Központ: fókuszban a minőség

Pannon Oktatási Központ: fókuszban a minőség

2021. ápr. 23.

"Az volt a célom, hogy minőségi oktatást hozzunk létre" – a Pannon Oktatási Központ közelmúltjáról, jelenéről és terveiről beszélgettünk Borgulya Zoltán igazgatóval. Mint mondta, az a típusú ember, aki ha valamit a fejébe vesz, szinte semmi nem tudja eltántorítani attól, hogy véghezvigye. Így volt ez azzal a gondolatával is, hogy magángimnáziumot hozzon létre.  (X)

Dunaújvárosi tanítóé a Pedagógus Oscar elnevezésű díj!

Dunaújvárosi tanítóé a Pedagógus Oscar elnevezésű díj!

2021. ápr. 21.

Fási Erika, az Arany János iskola tanítója hódította el az országos elismerést idén – szívből gratulálunk hozzá!