Dunaújváros Hetilap

Zöld utat kapott a városi közlekedésfejlesztési program

Molnár Emese - 2018. július 12. 12:32

Tizenhat napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen. Többek között határoztak egy ivókút létrehozásáról a Római körúti víztoronynál, a radari sporttelep üzemeltetésével pedig megbízták a DVG Zrt-t.

A Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztései között szerepel egy közlekedési csomópont kialakítása városunkban, egy modern buszpályaudvar megvalósítása, a vasútállomás épületének felújítása, illetve maga a helyi és helyközi közösségi közlekedés (továbbá a kerékpáros és közúti kapcsolatok) összehangolása az elektromobilitási tervvel. A kormány döntött a közlekedésfejlesztési projekt előkészítéséről, amellyel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t bízta meg. A sikeres megvalósítás érdekében együttműködési megállapodást kötött a város a NIF Zrt-vel a mostani ülésen.

A közgyűlés egy korábbi határozatával döntött arról, hogy a római körúti víztoronyhoz ivókutat telepítenek. A kút vízellátásának, szennyvízelvezetésének engedélyezési tervei elkészültek. A kivitelezéssel a DVG Zrt-t bízták meg, mintegy 4,2 millió forintos költségvetéssel.

Egy új megállapodást köt az önkormányzat a JCDecaux Hungary Zrt.-vel. Ez a cég végzi több mint húsz éve a hirdető vitrinekkel ellátott utasvárók üzemeltetését városunkban. A megállapodás tartalmazza egyfelől azt, hogy a buszvárók telepítésére, üzemeltetésére, karbantartására 3,9 millió forintot biztosítanak a cégnek, másfelől pedig a cég vállalja, hogy huszonnyolc várót felújít.

A Református Egyházközösség az ügyben fordult az önkormányzathoz, hogy megvásárolná a Bánki iskola volt épületének egy részét, és ott egyházi fenntartású óvodát indítanának. A mostani közgyűlésen arról határoztak, hogy a jogszabályoknak megfelelően, pályázatot írnak ki az értékesítésre.

A Dunaújvárosi Utánpótlás Futball Klub Sportegyesület elnöke támogatási kérelemmel fordult a városhoz, tizenkét millió forintot kér fejlesztési és sportszakmai feladatainak ellátásához. A közgyűlés jóváhagyta a vissza nem térítendő támogatást, amelyet három részletben fognak biztosítani ütemezetten az egyesületnek.

Az önkormányzat mintegy 311 millió forintot biztosít év végéig az élményfürdő üzemeltetőjének arra, hogy ingyenesen válthassanak 3 órás belépőt a dunaújvárosi nyugdíjasok, diákok és óvodások. Ennek érdekében az érintett intézményekkel és az üzemeltetővel háromoldalú támogatási szerződést kötöttek, a nyugdíjasok esetében pedig külön szerződött a város az üzemeltetővel. A Dunaújvárosi Tankerület új megállapodást javasolt az önkormányzatnak, így a mostani ülésen arról határoztak, hogy a dunaújvárosi iskolákban tanuló fiatalok ingyenes belépőjéről is külön szerződik a város az üzemeltetővel adott keretösszegben (a tankerület közbeiktatása nélkül, ahogy a nyugdíjasok esetében). Ezzel a lehetőség továbbra is biztosított, csupán az adminisztrációban jelent formai változást. 

A Modern Városok Program keretében megújult a radari sporttelep, ahol kialakítottak egy küzdősportcsarnokot, továbbá a beruházás részeként két focipályát, atlétikapályát, öltözőket is felújítanak. A mostani ülésen arról határoztak, hogy az ingatlan üzemeltetésével augusztus 1-től a DVG Zrt-t bízzák meg (amely a felújítási munkálatokat is végzi).

A DVG Zrt. bővíteni szeretné a Kenyérgyári úti telephelyét, mert hosszú ideje problémát jelent már a helyhiány. A szomszédos, Kallós Dezső utca 3. szám alatt található ingatlan tulajdonosa felajánlotta a cégnek ingatlanának megvásárlását. A közgyűlési előterjesztés alapján ezen a területen van irodaépület, szálló és gyártócsarnok is. Ez pedig megoldást jelentene a DVG Zrt-nek a dolgozói létszám bővítéséhez, építőanyagok raktározásához, és például arra, hogy előre gyártható szerkezeteket is készíthessenek ott adott esetben. A társaság az önkormányzat támogatását kérte az ingatlan megvásárlásához. A közgyűlés koncepcionálisan támogatta is a kérelmet, és egyeztetnek a finanszírozásról, valamint értékbecslést is végeznek.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.