Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gyalog és lóval Mohácsig

Vass Ádám - 2018. augusztus 24. 7:43

Második alkalommal érkeznek városunkba lovas és gyalogos zarándokok a Béka tér mellett található Lajos kövekhez, hogy megemlékezzenek a mohácsi csata áldozatairól.

Két nap gyaloglás és lovaglás után megérkeztek városunkba azok a zarándokok, akik az 1526-os mohácsi csatára vonuló sereg útvonalát járják be. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kezelője minden évben megemlékezik a mohácsi csata áldozatairól.

Idén második alkalommal Dunaújvárosba is ellátogattak a Béke tér melletti Lajos kövekhez, ahol Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő fogadta őket. Az Érdről induló gyalogos zarándoklat három tagja összesen kétszáztíz kilométert tesz meg, míg a velük együtt induló lovasok közel százhetven kilométeren át haladnak egészen a mohácsi csata helyszínéig. Dr. Négyesi Lajos alezredes, a Honvéd Kulturális Egyesület alelnöke és a Honvédelmi Minisztérium belföldi szakreferense a csütörtöki érkezésükkor elmondta, elsősorban a 2026-ban esedékes ötszáz éves évfordulóra "gyakorolnak", addigra próbálnak minél több csatlakozót szerezni.

 

Olyanokat, akik akár gyalogosan, akár a tavalyihoz hasonlóan kerékpárral, akár lóval, vagy a tervek szerint jövőre kenuval csatlakoznának hozzájuk. Idén a lovasok tízen teszik meg a teljes távot, de hosszabb-rövidebb szakaszokon több lovas klub is melléjük szegődik a hosszú út alatt. Mint mondta, ez nem elsősorban róluk szól, hanem Mohácsról és az emlékezésről. Éppen ezért nem a sebesség az elsődleges, hanem az, hogy minden állomáson eltöltsenek egy kis időt, találkozzanak a helyi képviselőkkel, együtt emlékezzenek meg pontosan azon a helyen, ahol annak idején II. Lajos király serege is letáborozott. Mindezek mellett szeretnék felhívni a helyiek figyelmét arra, hogy ez az ő történelmük is, hiszen Pentele történelméhez is hozzátartozik a sereg, ami innen haladt tovább Mohács felé. A zarándoklat tagjai a csütörtöki napot Dunaújvárosban töltik, a tervek szerint pedig augusztus 29-én érkeznek meg úti céljuk végállomásához.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!