Idén is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás

doszerk - 2018. augusztus 29. 7:35

A magyar nők körében a méhnyakrák okozta halálozás kiemelkedően magas, az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Magyarországon éves szinten közel 1500 új megbetegedést észlelnek és sajnos közel 500 asszony veszti életét ebben a betegségben.

A HPV elleni védőoltás a 2018/2019-es tanévben is térítésmentesen igényelhető a 7. évfolyamba járó leányok számára. A védőoltáshoz a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek elleni, GARDASIL 9 elnevezésű vakcinát biztosítja az állam. Azok a leánytanulók vehetik igénybe, akik betöltötték 12. életévüket és 2018 szeptemberében kezdik meg az általános iskola 7. évfolyamát.

A méhhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Olyan fiatal nők, anyák halnak meg, akik még élhetnének, ha részesülhettek volna védőoltásban, illetve rendszeresen részt vettek volna rákszűrésen. A humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás Magyarországon a 12 éves lányok körében a 2014/15-ös tanévben került bevezetésre. Célja a méhnyakrák megelőzése és az ebből adódó halálozás csökkentése. A HPV fertőzés nemi érintkezéssel terjed, akár egy alkalom is elég a vírusfertőzés kialakulásához.

A védettség kialakításához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. Az oltásokat iskolai kampányoltás keretében kapják meg a serdülő lányok. A védőoltás önkéntes, beadásához a szülő vagy gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. Az iskola-egészségügyi szolgálatok védőnői minden védőoltásra jogosult leány szülőjének/gondviselőjének eljuttatják az ehhez szükséges nyilatkozatot még szeptember elején. A vakcina első adagját 2018 októberében adják be az iskolaorvosok, a második oltást pedig 2019 tavaszán.

Az elmúlt négy tanévben az oltást igénylők száma és aránya alig változott, országosan évente a 45-46 ezer jogosult leány háromnegyede részesült védelemben a méhnyakrákot okozó HPV ellen, a védőoltásokat követően egyetlen súlyos oltást követő esemény sem volt.  A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is beadathatnak maguknak, akik nem tartoznak a kampányoltási program célcsoportjába, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – a vakcina hozzáférhető. Az oltóanyag vényköteles, ezért a háziorvos írhatja fel.

A védőoltás alkalmazása mellett is fontos a rendszeres szűrővizsgálat a későbbiekben, mert minél korábban fény derül a problémára, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség. Hazánkban a népegészségügyi szűrés keretében az életkor alapján veszélyeztetett, minden 25 – 65 év közötti nőt hívnak háromévente méhnyak szűrővizsgálatra.

Kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)