Idén is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás

doszerk - 2018. augusztus 29. 7:35

A magyar nők körében a méhnyakrák okozta halálozás kiemelkedően magas, az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Magyarországon éves szinten közel 1500 új megbetegedést észlelnek és sajnos közel 500 asszony veszti életét ebben a betegségben.

A HPV elleni védőoltás a 2018/2019-es tanévben is térítésmentesen igényelhető a 7. évfolyamba járó leányok számára. A védőoltáshoz a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek elleni, GARDASIL 9 elnevezésű vakcinát biztosítja az állam. Azok a leánytanulók vehetik igénybe, akik betöltötték 12. életévüket és 2018 szeptemberében kezdik meg az általános iskola 7. évfolyamát.

A méhhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Olyan fiatal nők, anyák halnak meg, akik még élhetnének, ha részesülhettek volna védőoltásban, illetve rendszeresen részt vettek volna rákszűrésen. A humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás Magyarországon a 12 éves lányok körében a 2014/15-ös tanévben került bevezetésre. Célja a méhnyakrák megelőzése és az ebből adódó halálozás csökkentése. A HPV fertőzés nemi érintkezéssel terjed, akár egy alkalom is elég a vírusfertőzés kialakulásához.

A védettség kialakításához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. Az oltásokat iskolai kampányoltás keretében kapják meg a serdülő lányok. A védőoltás önkéntes, beadásához a szülő vagy gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. Az iskola-egészségügyi szolgálatok védőnői minden védőoltásra jogosult leány szülőjének/gondviselőjének eljuttatják az ehhez szükséges nyilatkozatot még szeptember elején. A vakcina első adagját 2018 októberében adják be az iskolaorvosok, a második oltást pedig 2019 tavaszán.

Az elmúlt négy tanévben az oltást igénylők száma és aránya alig változott, országosan évente a 45-46 ezer jogosult leány háromnegyede részesült védelemben a méhnyakrákot okozó HPV ellen, a védőoltásokat követően egyetlen súlyos oltást követő esemény sem volt.  A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is beadathatnak maguknak, akik nem tartoznak a kampányoltási program célcsoportjába, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – a vakcina hozzáférhető. Az oltóanyag vényköteles, ezért a háziorvos írhatja fel.

A védőoltás alkalmazása mellett is fontos a rendszeres szűrővizsgálat a későbbiekben, mert minél korábban fény derül a problémára, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség. Hazánkban a népegészségügyi szűrés keretében az életkor alapján veszélyeztetett, minden 25 – 65 év közötti nőt hívnak háromévente méhnyak szűrővizsgálatra.

Kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)