Dunaújváros Hetilap

Panni néni a családjára a legbüszkébb

Molnár Emese - 2018. augusztus 26. 16:53

Lemák Jánosné minden pentelei rendezvényen ott serénykedik, ha kell, fogadja a vendégeket, máskor kóstolót oszt a kolbászfesztiválon, kiveszi a részét a szervezőmunkából, táncra hívja a klubtagokat.

Példamutató családi és közösségi munkájáért kiérdemelte a Pro Pentele díjat, amelyet augusztus 18-án vehetett át a Magyar úti klubházban, a pentelei közösség államalapítási ünnepén. Mint mondta, amikor az átadási ünnepség előtt felhívták a hírrel, annyira meglepődött, hogy szinte szóhoz sem jutott. A díj apropóján ellátogattunk hozzá. Óvárosi otthonában fogadott bennünket. A ház szép, tiszta és takaros, a kert rendezett, nyoma sem látható, hogy éppen egy kisebb tatarozáson dolgoznak. Ez a gondoskodás és a felelősségtudat kísérte végig egész életében, amiről szerényen, és olykor elérzékenyülve mesélt Panni néni.

- Tősgyökeres dunapentelei vagyok, már az 1850-es években is éltek itt felmenőim. Jómagam 1934. árpilis 27-én születtem. A szüleim iparosok voltak, édesapám cipész-csizmadiamesterként dolgozott. Az első világháború végén hadifogságba vitték Szibériába, öt évig raboskodott ott, de szerencsére hazajött. Onnantól sajnos már nem tudott úgy dolgozni, ahogy korábban, és nagyon korán elvesztettem őt is és édesanyámat is.

Ekkor anyai nagynénjéhez került, abba a házba, ahol jelenleg is él. Panni néni az elemi iskola elvégzése után háztartásbeliként szorgoskodott, boltba járt, takarított, és megcsinált mindenféle munkát a ház körül. Az első munkahelyére 1950-ben került, a város építésén dolgozott, mérnökök mellett segédkezett. Itt ismerkedett meg férjével, aki Hajdudorogról érkezett az új élet reményében az épülő városba. 1951-ben össze is házasodtak, rá egy évre megszületett első fiuk, majd 1954-ben a második fiú gyermekük.

- 1956-ban kezdtem dolgozni a mai volántársaságnál, akkoriban Autóközlekedési Vállalatnak hívták. Harminchárom évig dolgoztam itt, adminisztratív munkakörben. Mivel az általános iskolai végzettség kevés volt, ezért tanultam a munka mellett. 1969-ben érettségiztem közgazdasági technikumi ipari tagozaton, Budapesten műszaki tiszti és felsőfokú energetikus képesítést szereztem. Üzemanyagelőadóként és energetikai csoportvezetőként dolgoztam egészen a nyugdíjazásomig. Ekkor a Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium által, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa a Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt adományozta nekem - mondta Panni néni.

Nem volt egyszerű összeegyeztetni a munkát, a tanulást, a gyereknevelést és az idős rokonok ápolását, gondozását, de mindig is a harmóniára törekedtek, szeretetben teltek a mindennapok. Szórakozásra is jutott azért idő, szívesen jártak színházba, moziba, fürdőzni a Dunába, a Szalki-szigetre. Sőt, szakszervezeti bizalmisként sikerült minden nyárra üdülést szervezni a Balatonra, még ha nem is az egész családnak, de a gyerekek mindig táboroztak ott.  

- A nyugdíj előtt néha-néha eljártam a pentelei közösségi klubokba. Amikor 2000-ben meghalt a férjem, akkor csatlakoztam a Pentele Hagyományőrző Egyesülethez, a Pentele Baráti Körhöz és a Pentelei Nyugdíjas Klubhoz. Kirándulások, különféle összejövetelek voltak, én pedig örömmel, lelkesen segítettem, amiben csak tudtam.

Ahogy a méltatásában írták, a Pentele Katolikus Karitász aktív tagja, ruhát, élelmet gyűjtenek és a legnagyobb ünnepeink alkalmából szétosztják azokat a rászorulóknak. Süteményt és ételt pedig a legnagyobb ünnepeinkkor, így Húsvétkor és Karácsonykor osztanak. A Hagyományőrző Egyesület rendezvényeinek egyik mozgató rugója. Több alkalommal volt szervezője a Pentelei Nap, Szent Pantaleon Zarándoklat, Szent István Nap, Pentelei Szüreti Fesztivál és a Pentelei Kolbászfesztivál rendezvényét. Utóbbin, mint böllérasszony, több ezer kóstolót osztott ki a rendezvényre látogatóknak.

- Kikapcsolódást jelent nekem, szerettem csinálni, de most már inkább átadom a stafétát a fiatalabb nyugdíjasoknak, hogy vigyék tovább ők is, amit mi elkezdtünk- tette hozzá mosolyogva.

Panni néni szabadidejében szereti a virágoskertjét gondozni, olvasni, rejtvényt fejteni, de koncertre és színházba is szívesen eljár. A legfontosabb pont az életében viszont a család, a két fia már négy unokával ajándékozta meg.

- Mindig tartunk családi összejöveteleket nálam. Már egy héttel az ünnepi ebéd vagy vacsora előtt elkezdtek vásárolni, aznap pedig nyugodtan felkelek, megfőzök, hogy időben elkészüljek, mire jönnek a gyerekek. Sokan vagyunk, de ha kihúzzuk az asztalt, jól elférünk. Nekem ők a legfontosabbak, a családomra vagyok a legbüszkébb.

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.