Dunaújváros Hetilap

Sanyi és a Cinema Paradiso

doszerk - 2018. augusztus 5. 16:27

A Dózsa mozi nélkülözhetetlen mindenese, aki tizennégy éves kora óta mozigépészkedik és bábáskodik az intézmény felett. Hivatásról, szorgalomról, családról beszélgettük Kutasi Sándorral.

„Tudod, ha az élet ezt dobta nekem, akkor ebből kell kihozni a legtöbbet. Valószínűleg, ha utcaseprő lennék, azt is rendesen csinálnám. Még akkor is szépen alaposan söpörném fel a járdát, ha tudnám, hogy holnap újból kezdhetem. Hogy mitől van ez? Talán attól, hogy mozgáskorlátozottnak születtem. Nem mondom, hogy egyszerű volt elfogadni, hogy nekem mások a korlátaim, így a lehetőségeim, de amikorra ebbe beletörődtem, akkorra eldöntöttem, hogy én ebből hozom ki a legtöbbet. Hát így is élek, s így is csinálom a dolgaim.”

Kutasi Sándor, azaz Kutasi Sanyi hitvallása van ezekben a mondatokban, de persze a hitvallás szóra erősen legyintene, mert a dolgok számára sokkal egyszerűbbek és kézenfekvőbbek. Tizennégy éves kora óta ő a Dózsa mozi mozigépésze, de sokkal inkább az épület, az „intézmény” része, s most nagy izgalommal várja, hogy elkezdődjön a mozi közel 600 milliós teljes felújítása, amely után kívül-belül megújulva nyitja meg a kapuit:

Elképzeltem, ahogy ingben nyitom ki az ajtókait, s jó szórakozást kisasszonyokkal vagy hölgyem és urammal fogadom a vendégeinket. A frissen megújult épületben azért öltözhetek ki, mert nem kell lámpát vagy wc-t szerelni vagy lefesteni gyorsan valamit.

Ki vagy te tulajdonképpen?

Hivatalosan mozigépész vagyok. Tizennégy éves koromtól, 1992-től töltöm be ezt a pozíciót. Édesapám rendőr volt, gyakran bejárt a moziba, felügyelni a dolgokat. „Kapcsolatai révén”előbb a bátyám került be a megüresedett mozigépészi helyre, majd amikor bevonult katonának én vettem át a munkáját. Közben… Annyira megszerettem ezt a világot, hogy itt is maradtam.

Tágra nyílt szemekkel hallgatom, ahogy meséli, hogy élete majdnem minden fontos eseménye a gépházban illetve az épületben zajlott. Itt lett férfivé, sőt a nagyobbik lánya is e falak között fogant.

A kedvenc filmem talán éppen ezért a Cinema Paradiso, amely egy fiúról szól, aki egy idősebb mozigépész mellé kerül, és a parányi Cinema Paradiso lesz az otthona. A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része. Hát ezzel én is így jártam. Bátran állíthatom, hogy az elmúlt évtizedek alatt nincs olyan szeglete az épületnek, amit nem ismertem volna meg.

Nyilvánvaló a dolog, hiszen a mozigépészet mellé megjelent a karbantartói szakma is, s a több mint hatvan éves épületben egyre gyakrabban volt szüksége erre a tudására is.

Minden helyiségéről tudnék történetet mesélni. De nem csak javításokról, hanem hajnalig tartó rendezvényekről, amikor már nem is volt érdemes haza menni, inkább a gépházban aludni. Nem, én soha nem iszok alkoholt, sőt nem is cigizek, egyszerűen vigyáztam a házra, és persze jól is éreztem magam. Fel is vagyok mindenre készülve van bent borotvám, ingem. Itt feladatok vannak, amiket el kell végezni. Ma például délelőtt az idősek otthonában vetítettem, de amikor oda felkészültem, visszarohantam, mert el kellett indítanom a jószolgálati otthon lakóinak itt bent a filmet, s majd ismét az idősek otthona, hogy befejezzem a vetítést, s aztán ismét a mozi, hogy itt is rendben legyen minden, s már hamarosan kezdődik a délutáni mozi a kamarában. Aztán az esti vetítések… Ami előtt rendbe teszem a nézőteret, fogadom a nézőket, ha éppen ez a feladat.

Elég sok főnököd volt, elég sok változáson ment át a mozi. Nem gondoltad soha, hogy itt hagyod?

De egyszer igen. Olyan üzemeltette, aki nem szerette, s nem akarta jól csinálni. Akkor erősen gondolkoztam azon, hogy elmegyek. Aztán változott a helyzet, mostani főnökömmel nagyon jó együtt dolgozni, növekszik a nézőszám, s reméljük, hogy a felújítás után ez még inkább emelkedni fog. Jó tudom, hogy olyan nem lesz, mint a 90-es években. De hát, ez már egy más világ.

A technológia is más…

Ó, most már nincs filmszalag, winchesteren érkezik a film, indítókódokkal, amelyek még a lámpa számához is igazodnak, s csak meghatározott idejű vetítésre élnek, egy perccel sem tovább. Rettenetesen rövid betanítást követően álltunk neki digitálisan vetíteni, hát bizony az elején sokat telefonáltunk, hogy ezt vagy azt a problémát jelzi a gép, de mára már ez is a múlté.

Szereted a filmeket?

Be kell vallanom, hogy nagyon kevés filmet nézek végig. Mert míg a nagyteremben megy a film, kezdődik a kamarában… a legtöbb filmet, amit szeretnék látni, otthon nézem meg youtuberól.

Vettél fel filmet mostanában?

Ugyan már, hogy képzeled, nem csupán azért, mert törvénytelen, de én a moziért vagyok, én vagyok a mozigépész, hogyan tehetnék ilyent?

A családod hogyan viseli el a munkádat?

A nagy lányomat, édesanyja féléves korában nálam felejtette, azóta én nevelem, ez is egy olyan döntés volt, amit dobott a gép, s ehhez kellett az életemet alakítani. Kezdetben babaként vele jártam be dolgozni, mert az én gyerekem nevelését, gondozását nem akartam az édesanyámra hárítani, de amikor megismerkedtem a párommal, azóta nem kétséges, hogy egy család vagyunk. Csak időközben már két kislánnyal. Nagyon büszke apa vagyok, nagyon szeretem a párom, s imádom a lányaimat.  És a dolgok így vannak rendjén.

Te boldog vagy?

Hát, hogyne lennék boldog. Azt csinálom, amit szeretek.

- Fekete Györgyi - 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.