Dunaújváros Hetilap

A leghírhedtebb '68-as politikust akarja Macron EP-listavezetőnek

doszerk - 2018. szeptember 4. 17:40

Megállapodhatott Emmanuel Macron és Daniel Cohn-Bendit, a '68-as politikusi generáció legbotrányosabb alakja: a francia kormánypárt EP-listáját a „Vörös Dany”-ként hírhedtté vált egykori EP-képviselő vezetheti - írja az Origo.

Daniel Cohn-Bendit vezetheti 2019-ben a francia kormánypárt EP-listáját – írja a Le Figaro alapján a Magyar Idők. A döntés Macron és Cohn-Bendit találkozóján születhetett meg. A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti francia elnök ugyanis Nicolas Hulot környezetvédelmi és szolidaritásügyi miniszter lemondása után Cohn-Benditet akarta miniszternek.

Cohn-Bendit a Journal du Dimanche kérdésére múlt héten elismerte, hogy Macron bizalmi embere, a kormánypártot jelenleg vezető Christoph Castaner (egyébként maga is miniszter) megkereste. A jelenleg Frankfurtban élő Cohn-Bendit akkor azt mondta, nem nagyon akar miniszter lenni, mert sajtótájékoztatókat szívesen tart, bármikor, bármilyen nyelven, de az államigazgatáshoz nem ért. Most, úgy tűnik, megtalálták neki a megfelelő szerepkört, visszatérhet az EP-be, ahol 20 éven keresztül volt képviselő, hol francia, hol német színekben.

A France Inter adásában hétfőn Cohn-Bendit azt mondta: el kell magyarázni az embereknek, milyen a jó szuverén nemzetállam, mert ha ez nem sikerül, akkor Orbán Viktor kerül hatalomra egész Európában.

Azt persze Macron nyilatkozataiból tudjuk, mit értenek jó szuverén nemzetállamon. A francia elnök észak-európai turnéján dán egyetemistáknak arról beszélt, hogy ma már nincsenek igazi dánok és igazi franciák, csak igazi európaiak. A szélsőbaloldali Cohn-Bendit paktumot akar a baloldaliakkal és a zöldekkel, így akarja megakadályozni, hogy az utóbbi hetekben egyre inkább Orbán Viktor mögé álló néppárt  adhassa az Európai Bizottság elnökét. 

Cohn-Bendit (képünkön) arról is beszélt, hogy uniós pénzből egy migránsokat segítő ügynökséget kell létrehozni, tehát listavezetővé választása egyértelműen Soros Györgynek és brüsszeli szövetségeseinek tett gesztus lehet.

Fotó:AFP

A Le Figaro egyébként megszavaztatta olvasóit, hogy jó döntés lenne-e a „német anarchistát”, Vörös Dany-t, a francia kormánypárt listájának élére tenni. Cikkünk írásakor 35 ezer szavazatból 74 százalék a nem válasz. Ez nem véletlen, Franciaországban mindenki emlékszik Cohn-Bendit pedofilbotrányára. 2014-ben ez az újra és újra előkerülő botrány is szerepet játszhatott (most már látjuk: időleges) visszavonulásában.

A L'Express francia lap 2001-ben idézte fel Cohn-Bendit egyik hetvenes évekbeli könyvének és későbbi interjújának döbbenetes sorait. A hetvenes években egy frankfurti alternatív óvodában dolgozott, ahol a gyakorlatba próbálta ültetni a '68-as generáció elveit, például az ösztönök felszabadításáról. A Le Grand Bazaar című könyvében erről ezt írta:

Többször is megesett, hogy néhány gyerek lehúzta a sliccemet, és elkezdtek simogatni. A körülményektől függően eltérően reagáltam, de a vágyuk mindenképp problémát jelentett számomra. Miért nem egymással játszotok, miért engem választottatok ki, és nem más gyereket? – kérdeztem tőlük. De ha kitartottak, én is visszasimogattam.

Egy 1982-es interjúban pedig ezt mondta egy újságírónak: Tudja, ha egy öt-, öt és féléves leányka elkezd vetkőzni, az valami fantasztikus. Fantasztikus, mert ez egy játék, egy őrületesen erotikus játék. A L'Express cikke után kénytelen volt elismerni, hogy ezek a mondatok vállalhatatlanok. Ugyanakkor bocsánatot soha nem kért.

Ahogy azt már miniszteri jelöltségének felmerülésekor írtuk: ha Cohn-Bendit Macron oldalán tér vissza a politikába, az jelképes erejű is lesz. Orbán Viktor Tusványoson mondott legutóbbi beszédében a jelen politikai generációját, a '90-eseket éppen a '68-as nemzedékkel állította szembe. Néhány napja pedig Milánóban azt mondta: a bevándorláspártiakat Macron vezeti Európában, ezzel áll szemben a bevándorlásellenesek tábora, amelyet ő és Matteo Salvini képvisel.

A Macron–Cohn-Bendit kettős tökéletesen szimbolizálja a letűnt XX. század politikáját. Egyben az is kiderült, hogy Emmanuel Macron, aki a francia választási kampányban olyan politikusként próbálta beállítani magát, aki centristaként összeköti a bal- és a jobboldali „progresszív” erőket, sokkal baloldalibb, mint eddig bárki gondolta. Daniel Cohn-Bendittel, mint listavezetővel Macron és pártja a szélsőbalra kerül.7

-origo.hu-

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.