Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Elkészült az évad első előadása

Vass Ádám - 2018. szeptember 25. 17:32

A Bartók színház Család Évadának első premierjére pénteken kerül sor, ez pedig nem más, mint a Dr. Kozmosz, egy minden korosztály számára szórakoztató, tanulságos történet a betegségek legyőzéséről.

Az előző évadban nagy sikert aratott a Mikrokozmosz című előadás a gyerekek és felnőttek körében is. A darab komoly témákat érintett, amiket kortárs és klasszikus költők verseivel, sok tánccal és zenével, a gyerekek számára is közérthető módon tálalt. A Bartók legújabb, szeptember 28-án, pénteken debütáló előadása, a Dr. Kozmosz ennek a szellemiségnek a folytatása, ezúttal azonban a téma a betegségek kezelése és az egészség megőrzése. A történet három gyerekről szól (Tőkés Nikoletta, Kiss Attila és Gasparik Gábor), akik a kórházban kénytelenek tölteni napjaikat. Az ott töltött idő alatt összebarátkoznak és még a betegségekről is sokat tanulnak. Az egyik főszereplő, Tőkés Nikoletta elmondta, szándékos ötlet volt a rendező, Csadi Zoltán részéről, hogy a Mikrokozmosz című előadáshoz hasonló legyen tematikájában, anyag összeállításában is. A darabban felcsendülnek Bartos Erika, Kukorelly Endre, Nemes Nagy Ágnes, Varró Dániel versei, prózái, akár megzenésített formában is. Csadi Zoltán elmondta, egy gyermeki lélekből és a gyermeki gondolkodásból kiinduló és a gyermeki eszköztárat, gondolatiságot felhasználó és továbbfejlesztő előadást szerettek volna alkotni.

- Az az út, amit bejártunk, illetve azok a célok, amiket kitűztünk magunk elé, azok szépen teljesültek a próbák során. Nehéz, feszített próbafolyamat volt, sokat dolgoztunk rajta, de ennek a sok munkának megvan az eredménye, és végül egy korszerű, modern gyermekelőadást hoztunk össze. Szerencsés helyzetben voltunk, hogy a csúsztatható, mozgatható falakat a díszletben a próbák kezdete óta használni tudjuk. Ez azért volt fontos, mert meghatározza az egész darab tempóját, rendszerét. Az olvasópróbához képest nagy változások nem történtek, de a próbafolyamat arról is szól, hogy közösen, együtt alkotunk a csapattal. Van egy fő csapásirány, ami mentén haladunk, de nyitottak vagyunk egymás kreativitására, gondolataira, hogy közösen, együtt, a végén létrehozzunk egy előadást. Én ebben a munkában, ebben a színházban hiszek.

A Dr. Kozmosz bizonyos jelenetét a legutóbbi hétvégén, a Színházak Éjszakájának programjai alatt már láthatták a szerencsések, méghozzá azt, amelyikben a kézmosás fontosságára hívják fel a szereplők a nézők figyelmét vidám zenével, rengeteg mozgással a színpadon. A hétvégi reakciókat figyelembe véve nincs okuk az alkotónak az aggodalomra, Tőkés Nikoletta szerint mindenki pozitívan reagált a jelenetre.

- Nagyon jó volt a fogadtatása, és ami még rendkívül tetszett, hogy az idősebb korosztály is nagyon élvezte. A Mikrokozmosz esetében is egy olyan történet született, ami nem kifejezetten csak a gyerekeknek szól, hanem az őket elkísérő pedagógusok, óvónénik, szülők, nagyszülők is élvezni tudják. Szerintem mindig nagyon izgalmas, ha egy előadás úgy van összeállítva, hogy bizonyos részek a gyerekeknek szólnak, bizonyos humor, vagy mozdulatok pedig azoknak, akik kísérik őket. Szerettünk volna a klasszikus és kortárs irodalmi anyagból gyerekeknek szóló előadást készíteni rengeteg mozgással, ami sikerült.

A közel egy órás Dr. Kozmosz című előadás premierjére szeptember 28-án, pénteken este hét órakor kerül sor a Bartók színház stúdiótermében.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!