Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Elkészült az évad első előadása

Vass Ádám - 2018. szeptember 25. 17:32

A Bartók színház Család Évadának első premierjére pénteken kerül sor, ez pedig nem más, mint a Dr. Kozmosz, egy minden korosztály számára szórakoztató, tanulságos történet a betegségek legyőzéséről.

Az előző évadban nagy sikert aratott a Mikrokozmosz című előadás a gyerekek és felnőttek körében is. A darab komoly témákat érintett, amiket kortárs és klasszikus költők verseivel, sok tánccal és zenével, a gyerekek számára is közérthető módon tálalt. A Bartók legújabb, szeptember 28-án, pénteken debütáló előadása, a Dr. Kozmosz ennek a szellemiségnek a folytatása, ezúttal azonban a téma a betegségek kezelése és az egészség megőrzése. A történet három gyerekről szól (Tőkés Nikoletta, Kiss Attila és Gasparik Gábor), akik a kórházban kénytelenek tölteni napjaikat. Az ott töltött idő alatt összebarátkoznak és még a betegségekről is sokat tanulnak. Az egyik főszereplő, Tőkés Nikoletta elmondta, szándékos ötlet volt a rendező, Csadi Zoltán részéről, hogy a Mikrokozmosz című előadáshoz hasonló legyen tematikájában, anyag összeállításában is. A darabban felcsendülnek Bartos Erika, Kukorelly Endre, Nemes Nagy Ágnes, Varró Dániel versei, prózái, akár megzenésített formában is. Csadi Zoltán elmondta, egy gyermeki lélekből és a gyermeki gondolkodásból kiinduló és a gyermeki eszköztárat, gondolatiságot felhasználó és továbbfejlesztő előadást szerettek volna alkotni.

- Az az út, amit bejártunk, illetve azok a célok, amiket kitűztünk magunk elé, azok szépen teljesültek a próbák során. Nehéz, feszített próbafolyamat volt, sokat dolgoztunk rajta, de ennek a sok munkának megvan az eredménye, és végül egy korszerű, modern gyermekelőadást hoztunk össze. Szerencsés helyzetben voltunk, hogy a csúsztatható, mozgatható falakat a díszletben a próbák kezdete óta használni tudjuk. Ez azért volt fontos, mert meghatározza az egész darab tempóját, rendszerét. Az olvasópróbához képest nagy változások nem történtek, de a próbafolyamat arról is szól, hogy közösen, együtt alkotunk a csapattal. Van egy fő csapásirány, ami mentén haladunk, de nyitottak vagyunk egymás kreativitására, gondolataira, hogy közösen, együtt, a végén létrehozzunk egy előadást. Én ebben a munkában, ebben a színházban hiszek.

A Dr. Kozmosz bizonyos jelenetét a legutóbbi hétvégén, a Színházak Éjszakájának programjai alatt már láthatták a szerencsések, méghozzá azt, amelyikben a kézmosás fontosságára hívják fel a szereplők a nézők figyelmét vidám zenével, rengeteg mozgással a színpadon. A hétvégi reakciókat figyelembe véve nincs okuk az alkotónak az aggodalomra, Tőkés Nikoletta szerint mindenki pozitívan reagált a jelenetre.

- Nagyon jó volt a fogadtatása, és ami még rendkívül tetszett, hogy az idősebb korosztály is nagyon élvezte. A Mikrokozmosz esetében is egy olyan történet született, ami nem kifejezetten csak a gyerekeknek szól, hanem az őket elkísérő pedagógusok, óvónénik, szülők, nagyszülők is élvezni tudják. Szerintem mindig nagyon izgalmas, ha egy előadás úgy van összeállítva, hogy bizonyos részek a gyerekeknek szólnak, bizonyos humor, vagy mozdulatok pedig azoknak, akik kísérik őket. Szerettünk volna a klasszikus és kortárs irodalmi anyagból gyerekeknek szóló előadást készíteni rengeteg mozgással, ami sikerült.

A közel egy órás Dr. Kozmosz című előadás premierjére szeptember 28-án, pénteken este hét órakor kerül sor a Bartók színház stúdiótermében.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!