Dunaújváros Hetilap

Évek óta azon dolgoznak, hogy Brüsszel átvegye a határőrizetet

doszerk - 2018. szeptember 19. 12:43

Évek óta dolgoznak azon, hogy Brüsszel hogyan tudná átvenni a határőrizet jogát - írta az Origo hírportál a Financial Times cikkére hivatkozva szerdán.

A cikk szerint idáig úgy tűnt, Angela Merkel új ötlettel állt elő akkor, amikor arról beszélt, hogy a külső határral rendelkező országok adják át a határvédelmüket a Frontexnek. A Financial Times 2015-ös cikke azonban azt bizonyítja, hogy Brüsszel már három éve erre készül. Ők akarják megmondani, ki léphet be Európa, így Magyarország területére, és ki nem.

A hírportál emlékeztetett: a német kancellár néhány napja a Bundestagban arról beszélt: azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet (az EU határvédelmi ügynöksége) "valóban átfogó hatáskörökkel ruházzuk fel". "És ez a szolidaritás mértékét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy lehetővé tegyük a legális migrációt."

Fotó:MTI

Az Origo szerint Angela Merkel szavai azt jelentik, hogy a tagállamok helyett Brüsszelé lenne a határőrizet joga, Brüsszel döntené el, hogy ki léphet be Európa, és ki léphet be Magyarország területére. Ez a szándék azonban nem új. A Financial Times 2015-ös cikkéből világosan kiderül, hogy Brüsszel már három évvel ezelőtt, a bevándorlási válság első évében el akarta venni a határőrizet jogát a tagállamoktól. A brit lap már akkor egy olyan tervről írt, amely szerint Brüsszel létre akar hozni egy határvédelmi egységet, és olyan szabályokat akar alkotni, amelyeknek köszönhetően a saját embereit bármikor ráteheti a tagállamok nyakára akkor is, ha a tagállamok ezt nem akarják.

Az Európai Bizottság a nemzeti kormányok akarata ellenére is kitelepítheti az erőit - áll szó szerint a megjelent írásban, amelyben még azt is elismerik, hogy ez a törekvés rendkívüli módon sérti a nemzeti szuverenitást.

A portál szerint ha a friss Merkel-nyilatkozat és a 2015-ös cikk legfontosabb mondatait egymás mellé tesszük, világosan látszik, hogy a színfalak mögött évek óta dolgoznak azon, hogy Brüsszel hogyan tudná átvenni a határőrizet jogát, függetlenül attól, hogy a tagállam akarja vagy sem, képes megvédeni a határait vagy sem. Erről a veszélyről beszélt Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában, majd hétfőn a parlamentben.

A magyar miniszterelnök világossá tette: "most magyar rendőrök és katonák, magyar hazafiak védik a határainkat, ők jelentik a védőpajzsunkat, és mi a kapukulcsot, a határőrizet jogát nem fogjuk átadni olyan zsoldosoknak, akik a migrációt menedzselni, megszervezni akarják" - olvasható az Origo cikkében.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.