Dunaújváros Hetilap

Kiemelt feladat az innovatív kisvállalkozások támogatása

doszerk - 2018. szeptember 12. 7:48

A kormány gazdaságfejlesztési stratégiájában kiemelt feladat az innovatív kis- és közepes vállalkozások támogatása - mondta az innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, a Pitch@Palace Hungary 1.0 nemzetközi start-up-verseny döntőjén.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a vállalkozókat a kormánynak a törvényi lehetőségek megalkotásával, a felsőoktatásnak pedig a színvonalas tudás biztosításával kell támogatnia. A korszerű technológiák, a robotizáció és a mesterséges intelligenciák jelentőségét kiemelve megjegyezte, hogy a magyar vállalkozások eredményessége és termelékenysége elmarad az uniós átlagtól, de - tette hozzá - Magyarország a munkanélküliség csökkentése terén a legsikeresebb EU-tagállam, az egyetemet végzettek körében gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság. A kétnapos látogatáson a magyar fővárosban tartózkodó András, York hercege a rendezvény házigazdájaként köszöntötte a döntőbe jutott versenyzőket és reményét fejezte ki, hogy valamennyien bekapcsolódhatnak az ipar 4.0 fejlődését meghatározó globális rendszerekbe. Megjegyezte, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a Pitch@Palace sikeres versenyzőinek csaknem 95 százaléka később is eredményes, mivel a kezdő cégek a rendezvényeknek köszönhetően támogatókat és befektetőket találnak. A start-up vállalkozások jelentőségét hangsúlyozva hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban ezek a cégek adják az új munkahelyek jelentős részét, a vállalkozások sikere azonban - mint mondta - jelentős részben az oktatási rendszeren múlik.

MTI-fotó (Mohai Balázs felvétele)

Újságírói kérdésre válaszolva a yorki herceg hangsúlyozta, hogy a vállalkozói szemléletet az iskoláknak is közvetíteniük kell csoportmunkára ösztönözve, valamint előtérbe helyezve az önálló gondolkozást és döntéshozást. A Pitch@Palace Hungary 1.0 segíthet a vállalkozói szemlélet fellendítésében Magyarországon, de sikeréhez az is hozzátartozik, hogy a döntőbe jutott vállalkozások tovább építkezve eljussanak a következő fejlődési állomásig - tette hozzá. A Pitch@Palace Hungary 1.0 verseny döntőjének harmadik helyezettje a Cogito, amely a hagyományos tananyagokat felváltó, személyre szabott és naprakész, a közösségi tanulásra alapozó fejlesztést készít. A második helyen a drónvezérelt tűzijátékokat, intelligens drónokkal készülő szabadtéri fényfestéseket és más, szabadtéri látványműsorokat kínáló Collmot végzett. A verseny győztese a GlovEye, amely vakok és gyengénlátók számára készít szövegfelismerő eszközt, egy olvasókesztyű pedig a betűket érzékelhető Braille-karakterekké alakítja. A yorki herceg 2014-ben alapította a Pitch@Palace-t a feltörekvő vállalkozók bemutatására, támogatására és mentorálására. A rendezvény üzleti fórum is egyben, ahol az újító ötletgazdák tanácsadókkal és befektetőkkel találkozhatnak, így támogatáshoz is juthatnak terveik megvalósításához. A Pitch@Palace-t a Design Terminal és partnerei, a Századvég és a KPMG segítségével a közép-európai országok közül Magyarországon rendezték meg először. A döntőben 12 start-up mutatkozhatott be.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.