Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Munkába állt a társulat

Vass Ádám - 2018. szeptember 3. 18:26

Bár a nyári szünet sem a pihenésről szólt elsősorban, a Bartók munkatársai újra visszatértek a kemény munkához és közösen egyeztettek az elkövetkezendő évad teendőiről.

Megtartották szokásos évad eleji társulati ülésüket a Bartók Kamaraszínház tagjai hétfő délután. A találkozóra ellátogatott Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester is, aki köszöntötte a színház dolgozóit. Mint mondta, véleménye szerint a Család Évada az előző két szezonhoz hasonlóan sikerre van ítélve, hiszen megtalálták a közös nevezőt a közönséggel. Köszönetet mondott továbbá azért is, hogy ilyen sokat tesz a Bartók a város kulturális életéért, beleértve a különböző kiállításokat, vagy a Petőfi Művészeti Liget programjait is, illetve azt, hogy az állami ünnepeken, városi rendezvényeken mindig a város rendelkezésére állnak mindenben.

Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, az előző évadhoz képest idén is tíz premierrel készülnek a nézőknek. Ezek időrendi sorrendben a Dr. Kozmosz című gyerekelőadás, az elsősorban középiskolásoknak szóló Antigoné történet a stúdióteremben, majd novemberben a klasszikus Csehov mű, a Ványa bácsi feldolgozása koprodukcióban a nagyszínpadon. Ezt követi majd a Jégtörő Mátyás ősbemutatója, az Oliver! című musical és a Táncirkusz című előadás, mind a színházteremben. Végül pedig két, kifejezetten az érettebb közönségnek szóló darabbal, a Társak és a Vendetta című drámával jelentkeznek a stúdióteremben, zárásként pedig egy sok szereplős krimivel, a Hajmeresztővel a színházteremben, és egy stúdiótermi táncszínházi bemutatóval, ami az Alice Csodaországban című klasszikus feldolgozása lesz. Mint mondta, az előző évadban mind a tíz premiert az előre eltervezett időben tudták bemutatni, ami jelzi, hogy biztos lábakon áll a szervezés, ismerik saját tempójukat és felkészültségüket, ami fontos a színház életében. Ebben az évadban próbálták még jobban beosztani a rendelkezésükre álló erőforrásokat, hogy még inkább követni tudják a terveket és az előre kitűzött célokat. A saját előadásokon kívül több meghívott előadás is érkezik, köztük táncszínházi produkciók is, amihez kapcsolódva idén először egy táncszínházi bérlet is elérhető lesz majd az eddig megszokottak mellett. Mindezek mellett pedig továbbra is teret adnak a városi rendezvényeknek, díjátadóknak, gáláknak.

Sipos Imre művészeti vezető a nyári nyíregyházi VIDOR Fesztiválon való szereplést emelte ki, ahol sorozatban második évben jelent meg a Bartók színház egy produkcióval, előbb a Rák Jóska, dán királyfival, majd pedig az Üvegcipővel. Mint mondta, az, hogy folyamatosan érkeznek megkeresések vendégjátékokra és fesztiválokon való szereplésekre, mind a prózai, mind pedig a tánctagozat felé, azt jelzi, hogy egyre inkább elismerik a munkájukat és egyre nagyobb sikereket aratnak országszerte, ami nagy eredmény egy vidéki színház életében.

A színháztermi társulati ülést követően egy kötetlen fogadás vette kezdetét az aulában, holnaptól pedig indul a kemény munka, hiszen szeptember 28-án már érkezik a Család Évadának első premierje.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!