Dunaújváros Hetilap

Orbán: ez sérti Magyarország és a magyar nép becsületét

doszerk - 2018. szeptember 11. 16:21

A Sargentini-jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén, kedden Strasbourgban.

A magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről szóló vitán a kormányfő kiemelte: "azért állok most itt, és védem meg a hazámat, mert a magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. Ezért az Önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét."

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország döntéseit a választók hozzák meg, a parlamenti választásokon. "Önök nem kevesebbet állítanak, mint hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek" - fogalmazott a kormányfő.

Fotó:MTI

A Sargentini-jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek, és kettős mércét alkalmaz - jelentette ki Orbán Viktor. Ez a jelentés visszaélés a hatalommal, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést - mondta a kormányfő. Szerinte a jelentést olyanok írták, akik alapvető tényekkel sincsenek tisztában, ráadásul a dokumentum felrúgja az évekkel ezelőtt kötött megállapodásokat.

Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, "nem leszünk bevándorlóország" - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: "visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket". A kormányfő leszögezte: "Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak. Magyarország védeni fogja a határait, védeni fogja a demokrácia európai értékét. Ha kell, Önökkel szemben is". "Mi, magyarok készen állunk a jövő májusi választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről" - hangoztatta Orbán Viktor.

"A saját hazájuk ellen szavazó" magyarokkal az a baj, hogy "jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat" - mondta Orbán Viktor. A kormányfő a vitában elhangzott felvetésékre válaszolva Guy Verhofstadtnak, a liberálisok vezetőjének szavaira úgy reagált: Verhofstadt jobban gyűlöli a konzervatív keresztényeket, mint amennyire szereti Európát.

A miniszterelnök kijelentette: "aki pedig azt állítja, hogy a jelentés nem Magyarországot ítéli el, olvassa el a címét. Itt nem a magyar kormányt akarják elítélni, hanem Magyarországot."
A CEU ügyében a kormányfő azt közölte: Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője téved, ha ugyanis megnézi a bajor szabályokat, azt fogja tapasztalni, hogy azok szigorúbbak, mint a magyarok. "Ön kettős mércével mér, hiába tartozunk egy pártcsaládhoz" - jegyezte meg.

Egyúttal arra kérte a képviselőket, keressék fel a CEU honlapját, ahol - idézte - az olvasható: a CEU működése a jövőben is biztosított, minden most beiskolázott Budapesten fogja befejezni a tanulmányokat, az egyetem összes akkreditációja érintetlen, Budapest pedig egy vendégszerető város.

Fotó:MTI

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a migráció elleni küzdelem nem pártkérdés, és minden kormánnyal hajlandó együttműködni, amelyik meg akarja védeni a határokat. "Megemelem a kalapomat a bátor olaszok előtt" - tette hozzá. Az antiszemitizmus ügyében a kormányfő azt közölte: Közép-Európában csökken, Nyugat-Európában pedig nő az antiszemitizmus, sőt "a modern antiszemitizmus központja Brüsszelben van, mert onnan támogatják az Izrael-ellenes szervezeteket".

Arra is kitért, hogy "nem mi voltunk, hanem önök, akik megkoszorúzták Marxnak, aki a modern piacellenes antiszemitizmus atyja, a szobrát". A korrupcióra vonatkozó megjegyzéseket a miniszterelnök úgy kommentálta: Magyarországon minden pályázat nyilvános, bármely európai cég elindulhat, az egyedül induló pályázatok aránya Magyarországon 26 százalék, az uniós átlag 24 százalék.

Orbán Viktor szavait azzal zárta: a néppárthoz tartozóként úgy látja, "bajban vagyunk, gyengék vagyunk", a néppártiak nem elég erősek, hogy a saját útjukat járják. "Úgy táncolunk mi, néppártiak, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek. Szeretném, ha a jövőben ezen tudnánk változtatni" - közölte.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.