Dunaújváros Hetilap

Sargentini-jelentés - Az ellenzékre nem számíthat az ország

doszerk - 2018. szeptember 10. 20:52

A Sargentini-jelentés holnapi vitáján és szerdai szavazásán a magyar helyzet van napirenden. Az Origo összegyűjtötte a kormányellenes pártok elmúlt napokban tett nyilatkozatait, hogyan állnak a kérdéshez.

Holnap tartják az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a Sargentini-jelentés néven elhíresült, Magyarország megregulázása okán elkészített dokumentum vitáját, majd szerdán szavaznak róla az európai képviselők. Ilyenkor mindig érdemes megfigyelni, hogyan zárnak össze a magyar pártok az európai porondon. Az Origo összegyűjtötte az elmúlt napok nyilatkozatait, és az összkép elkeserítő: egyetlenegy olyan ellenzéki párt sem akadt, aki kiállt volna a magyar kormány mellett az ügyben.

A magyar ellenzék ismét színt vallott

„Tartalmilag a Sargentini-jelentésen nem lehet fogást találni. Pontos, részletes adatokkal alátámasztott, elismert nemzetközi szervezetek dokumentumaira támaszkodó szöveg kerül az Európai Parlament elé” – így kezdte pénteki közleményét Jávor Benedek, a Karácsony Gergely-féle Párbeszéd EP-képviselője arról a dokumentumról, amelynek elkészítése során jellemzően Soros György hazai szervezeteinek a véleményét kérte ki Judith Sargentini, holland európai parlamenti képviselő. Hosszas fejtegetés után Jávor arra lyukadt ki, hogy a szavazás során nem lehet Orbánék mellé állni senkinek, aki Európa jövőjéről pozitívan, még ha a jelenéről adott esetben kritikusan is gondolkozik.

A Demokratikus Koalíciónak is komoly gyakorlata van abban, hogyan álljon ki saját hazájával szemben az uniós politikai elit mellett egy-egy vitatott kérdésben. A Sargentini-jelentés kapcsán a felvezető szerep a párt egyik EP-képviselőjére, Niedermüller Péterre hárult, aki a júniusi Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában (LIBE) a magyar jogállamiságról tartott vita során az uniós bürokratákat megszégyenítő módon érvelt Magyarország ellen. A politikus felszólalásában konkrétan köszönetet (!!!) mondott Sargentininek a jelentés elkészítéséért, amit

  • kiegyensúlyozottnak,
  • visszafogottnak,
  • objektívnek nevezett.

Fotó:MTI

Hogy a dokumentum mennyire kiegyensúlyozott, visszafogott, arról a Nézőpont Intézet és az Alapjogokért Központ is elmondta a véleményét, ízekre szedve azt. Arról pedig, hogy mennyire objektív, mi is tudunk nyilatkozni, ugyanis utánajártunk azoknak a szervezeteknek, amelyeknek véleményét kikérte Sargentini másfél éves munkája során. „A DK EP-képviselői meg fogják szavazni az Orbán-kormány elleni uniós eljárást megindító Sargentini-jelentést” – a ráhangolódást követően ezt már Molnár Csaba, a DK másik európai képviselője közölte múlt csütörtökön az ATV-vel. A politikus olyan apróbb logikai bukfenccel indokolta meg a döntést, miszerint kizárólag „a magyar emberek (!!!) és Magyarország védelmében (!!!) szavaznak igennel a dokumentumra szerdán”.

Az MSZP a magyar kormányról kiállított bizonyítványként értékeli a Sargentini-jelentést, ezért a párt európai parlamenti (EP-) képviselői támogatni fogják annak elfogadását - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője hétfőn az MTI-vel. Tóth Bertalan beszámolt arról is, az MSZP az egészségügy problémáira kívánja felhívni a figyelmet az őszi politikai évadban.

Az LMP-t erősen megosztja a kérdés. A Soros-közeli Mércének adott interjújában Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője, és az amerikai milliárdos megbízható szövetségeseinek listáján előkelő helyen szereplő politikusa elárulta,

a súlyosan elfogult Sargentini-jelentéssel semmi problémája nincs, és saját maga, nem a pártja dönt arról, megszavazza-e a dokumentumot.

Ez az álláspont viszont szembemegy a pártközpont akaratával. Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke múlt héten azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy elvárható lenne, aki listán szerzett mandátum alapján képviseli a pártját az EU-ban, az kövesse a párt irányvonalát. Csárdi Antal, a zöldek parlamenti képviselője erre ráerősítve úgy fogalmazott a hétvégén, fel fogják szólítani EP-képviselőjüket, miként szavazzon. Jelenleg is zajlik a pártban az az online szavazás, ami alapján a párt elnöksége ma ismertetni fogja a döntését.

- origo.hu/MTI -

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.