Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Találkozás a templom történetével

Vass Ádám - 2018. szeptember 15. 16:18

A Dunaújváros Római Katolikus Egyházközség két temploma már a város történelmének részei. Szombaton a Nyitott templomok napja országos rendezvényéhez csatlakozva bárki megismerhette ennek a két épületnek a titkait.

A programok délután két órakor kezdődtek mindkét helyszínen. Az óvárosi Szentháromság Templomban templomtörténeti vezetésekre hívták a látogatókat, míg a Krisztus Király Templomban még több érdekesség várta őket. A délután folyamán több templomtörténeti vezetésre is sor került az épületegyüttesben, mely során megtudhattuk, hogy miért tartott olyan sokáig az építkezés a tervek elfogadása után a kilencvenes években. Persze az igény egy új templomra már jóval korábban felmerült, mikor a nagyjából hatezer lakost számláló Pentele hirtelen a hatvanezer fős Sztálinvárossá gyarapodott, és a mai óvárosi templom már nem tudta kiszolgálni a híveket.

Mégis a rendszerváltásig kellett várni a tervekkel, amikor már a politika is nyitottabbá vált az új templom építésére. Az önkormányzati határozat csak 1992-ben lépett életbe, majd a tervek bemutatása után, másfél évvel később tették le az alapokat. Ezután hosszú évek alatt 11 200 köbméter földet mozgattak meg, 1 620 köbméter betont használtak, amit a 4 600 tonna acél tart egyben az épületben, néhol ötven méter magasan. Ezekről az adatokról mindenki meggyőződhetett, aki részt vett az egyéni templomlátogatások egyikén a nap folyamán, vagy az altemplomban megtekinthető kiállításon. Itt a Liturgikus színek - Miseruhák című tárlatot tekinthették meg az érdeklődők. A plébánosi hagyatékokból álló tárgyak közt vannak több száz éves ruhák és imakönyvek, énekgyűjtemények is, amiket mind közelről is meg lehet nézni és kézbe venni.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!