Van jövőkép az akadémián

spigott - 2018. szeptember 5. 12:07

Bár ez a rögösebb, a hosszabb út, továbbra is a saját nevelésű játékosokra építve igyekszik sikereket elérni a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia, melynek vezetősége és támogatói a rövid és hosszú távú tervekről számoltak be szerdán délelőtt a sajtó képviselőinek.

A Kiskohász étteremben tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia. Az összejövetelen a DKKA ügyvezetése és szakmai vezetése mellett, Cserna Gábor polgármester, valamint dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára is tiszteletét tette, s a téma nem is lehetett más, mint az akadémia jövőképe, s kitűzött céljai. A sajtótájékoztató elején Nyakacska Zsolt, a DKKA új ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd fogalmazta meg gondolatait az akadémia további működésével kapcsolatban.

- Szeretnénk hagyományt teremteni ezzel a munkareggelivel, mert az én üzletpolitikám megkívánja, hogy az akadémia további működése alapjaiban kerüljön megreformálásra. A szabálykövetésen túl a nyilvánosságot, a teljes átláthatóságot szeretnénk megvalósítani. Nagyon fontos célom, hogy az akadémia és azon belül a sportolókat, a gyerekeket közeli kapcsolatba hozzuk a várossal és a környező települések lakosságával, s ehhez használni szeretnénk minden lehetséges csatornát, legyenek azok különböző sportesemények, vagy éppen a nyomtatott és digitális sajtó. Számítunk a város vezetőinek és lakosságának támogatására, s hiszem, hogy együttesen elérhetjük, hogy Dunaújvárosban újra érezni lehessen a közösség erejét, ezzel növelve városunk hírnevét és kedvező megítélését. Akadémiánk célkitűzése nem az, hogy idegenlégiósokkal érjünk el sikereket a magyar bajnokságban, hanem a tehetséges gyermekek felkutatása, kinevelése, s velük együtt a legjobb eredmények elérése a lehetőségekhez mérten, s az, hogy büszkék lehessünk arra, hogy munkánk eredményeként a kézilabda sportág nemzetközi sikereihez hozzájárulhatunk. Ez a folyamat sok időt és energiát vesz majd igénybe, de bízunk abban, hogy megfelelő háttértámogatással ez sikerülni fog. Biztos vagyok abban, hogy a munkánk eredményessége igazolni fogja, hogy a célok, amiket kitűztünk magunk elé, közös erőfeszítéssel megvalósíthatóak – árulta el az ügyvezető.

Nyakacska Zsolt után Imre Vilmos sportigazgató ragadta magához a szót, s fogalmazta meg az akadémia rövidebb és hosszabb távú szakmai céljait.

- Egy sportszervezetnek kell rendelkeznie egy rövidebb és hosszabb távú stratégiai elképzeléssel. Lassan másfél-két hónapja dolgozunk együtt, s ezek a stratégiai elképzelések szépen össze is állnak. Az elmúlt években elért eredményeinkre büszkék lehetünk, megnyertük a serdülő és ifjúsági együtteseink ott vannak az ország élmezőnyében, az ifjúságiak a felnőtt NB II-es bajnokságot megnyerve léptek fel az NB I/B-be, vagyis a másodosztályba. Felnőtt együttesünk az elmúlt két évben egyaránt negyedik volt, ami nemcsak a csapatnak, hanem a városnak is büszkeséget jelenthetett, hiszen szerényebb költségvetésből, elsősorban hazai játékosokra támaszkodva értük el úgy, hogy nálunk jóval tehetősebb, külföldi játékosokra építő egyesületeket sikerült megelőznünk, ez is minősíti a szakmai munkánkat. Büszkék vagyunk az utánpótlás válogatottakban szereplő játékosainkra, strandkézilabdában ifjúsági Európa-bajnokságot nyert Braun Csenge és Husti Hanna, a serdülő Európa-bajnokságon Koronczai Petra tagja volt az aranyérmes csapatnak, míg Klujber Katrin junior világbajnoki címet nyert úgy, hogy egyik húzóembere volt válogatottunknak. A hosszú távú cél egyértelműen az kell, hogy legyen, hogy minél több utánpótlás játékost tudjunk beépíteni a felnőtt együttesbe. Jelen pillanatban nyolc-tíz játékosunk szerepel a felnőtt csapat edzésein, mérkőzésein azok közül, akik az elmúlt szezonokban az akadémiánk nevelkedtek. A Vác elleni találkozón a csapatunk átlagéletkora 22,8 év volt, ez rendkívül alacsony szám, s ha van bennünk valami, akkor az a jövőkép.

Ez a fiatalítás persze mindig kockázattal jár, hiszen a magyar bajnokság rendkívül erős, Európa, s ezzel együtt a világ legerősebb pontvadászata. Nem szabad feleslegesen túl nagy terhet tenni a játékosokra és a szakmai stábra, éppen ezért jelenleg a középmezőnyt célozhatjuk meg, ugyanakkor sportemberként mindig csak a fejlődés és a győzelem lehet a célunk. Jós persze nem vagyok, nem tudom, hogy ebből ötödik, vagy tizedik hely lesz, azt azonban ígérhetem, hogy ha pár fordulóval a bajnokság vége előtt a hatodik helyen állunk, akkor azért fogunk harcolni, hogy az ötödik helyre lépjünk előre, s nem elégszünk meg az aktuális helyezésünkkel. Emellett nagyon szeretnénk folytatni tehetségkutató programjainkat az országhatáron belül, s hosszú távú célunk, hogy ezeket a programokat kiterjesszük a határainkon túlra. Fontosnak tartom, hogy a tehetséges, magyar ajkú fiatalokat felkeressük, s a legtehetségesebbeket behozzuk az akadémiára. Jártam már Kárpátalján, s szeretnénk kárpátaljai, erdélyi, vajdasági, felvidéki csapatokat fogadni utánpótlás tornákon. Ez nagyon fontos feladatunk, mert ha négy-öt ilyen kapcsolatból, együttműködésből kétévente csak egy olyan játékost tudunk behozni az akadémiára, aki tehetséges, s később a magyar korosztályos válogatottaknak hasznára lehet, akkor már megérte ez a próbálkozásunk. Ezek elsősorban együttműködési kapcsolatok, nagyon szeretnénk segíteni a különböző határon túli egyesületeknek, s megadni esetleg a lehetőséget azoknak, akik szeretnének komolyan foglalkozni a sportággal. 

Ezt követően felnőtt együttesünk vezetőedzője, György László vezetőedző számolt be a felkészülésről, melyet sikeresnek ítélt, még annak ellenére is, hogy Camila Micijevic személyében a csapat egyik kulcsjátékosa esett ki súlyos sérülés miatt, s bár őt pótolni nem tudják, egységes csapatmunkával megpróbálják helyettesíteni. Vezetőedzőnk elmondta, hogy a betegséggel küzdő Katarina Tomasevics a Békéscsaba ellen már valószínűleg bevethető lesz, Monori Orsolya és Erdősi Ildikó november végétől, decembertől végezhet teljes edzésmunkát, míg Camila Micijevic az optimista becslések szerint március környékén segítheti újra együttesünket. György László szerint a célkitűzés reális, több csapathoz is európai éljátékosok érkeztek a nyáron, míg akadémiánkon elsősorban az itt nevelkedett játékosokat próbálják beépíteni a felnőtt együttesbe, ami egy járható és szimpatikus út, ugyanakkor ez egy hosszabb folyamat, ám az biztos, hogy ez három-öt éven belül mindenképpen kamatozni fog.

- Az első bajnoki fordulót figyelve látható volt, hogy volt, ahol hat-hét, volt ahol tíznél is több légiós lépett pályára, mi nem ezt az irányt követjük. Arra kérem ezért a szurkolóinkat is, hogy legyen türelmük a csapat iránt, nekünk meg még többet kell majd dolgoznunk azért, hogy sikeresebbek legyünk. Nem biztos, hogy ez helyezésben mutatkozik majd meg, hanem valóban az, hogy ha a legtehetségesebb utánpótlás játékosainkat hosszabb távon magunkhoz tudjuk kötni, s itt érnek el velünk sikereket Dunaújvárosban – fogalmazott a DKKA felnőtt együttesének szakvezetője.

Vártok Ákos utánpótlás szakágvezető a legfontosabb adatokat ismertetve elmondta, hogy jelenleg 250 utánpótlás korú versenyzővel rendelkezik az akadémia, közülük negyven kollégista, míg a többiek városiak, vagy város környékiek. A gyermekekkel 17 edző foglalkozik, összesen 17 bajnokságban indulnak el idén, ami természetesen komoly munkát ró a szakemberekre és a játékosokra egyaránt.

- Neveltjeink közül Braun Csenge, Molnár Beatrix, Nick Viktória, Nagy Zsuzsanna, Ferenczy Fruzsina, Csapó Kyra, Vártok Ramóna, Grosch Vivien, Klujber Katrin, Mihály Petra dolgozik a felnőtt csapattal, van, aki közülük csak tizenhat éves, s még Klujber Katrin is csak a tizenkilencedik évét tapossa. Szeretnénk ezen az úton tovább haladni, látjuk, hogy a különböző korosztályokban kik a tehetségek, megpróbáljuk őket gondozni, s elérni azt, hogy fokozatosan fejlődve tudjuk őket esetleg beépíteni a felnőtt csapatba" – árulta el Vártok Ákos.

Városunk polgármestere, Cserna Gábor szerint jól döntött a közgyűlés, amikor Nyakacska Zsoltot bízta meg az ügyvezetői feladatok elvégzésével.

- Nekünk szívügyünk a sport Dunaújvárosban, 2000-ben kaptuk meg a Nemzet Sportvárosa címet, s gyakorlatilag nincs nálunk olyan család, amelyik ne lenne érdekelt valami sportágban. Az új ügyvezető komoly tapasztalattal, eredményekkel rendelkező szakmai stábot hozott össze, s úgy látom, hogy a nyáron egy nagyon következetes munkának állt neki Nyakacska Zsolt, s bízom benne, hogy ezt szisztematikusan további is viszi. A város ebben partner lesz, s beáll az Imre Vilmos által megfogalmazott rövidebb és hosszabb távú célok mögé. Különösen szimpatikus számunkra a határon túli egyesületek megkeresésének gondolata, mert itt tényleg minden biztosított a fiatalok számára ahhoz, hogy megfelelő körülmények között sportoljanak és tanuljanak. Ne felejtsük el, van egy nagyon erős magja, törzsközönsége, a kézilabdát szerető közönsége Dunaújvárosnak, ennek a csapatnak. Van már mögöttünk nagy siker, hullámvölgy is, de most úgy látom, hogy a következő szezonnak és az éveknek egy nagyon reális és jó úton indulhat neki az akadémia, melyhez természetesen gratulálok és eredményes munkát kívánok" – fogalmazott Cserna Gábor.

Dr. Dorkota Lajos szerint értelmetlen azokkal a csapatokkal vetélkedni, akik a légiósok szerepeltetésével szeretnének előrébb lépni, ugyanakkor szerinte a dunaújvárosi út sokkal több örömmel kecsegtethet a jövőben még akkor is, ha ehhez hosszabb utat kell megtenni.

- Mivel minden sportoló mindig többet akar, s eredménycentrikusak vagyunk, ezért már egy második hely is sokszor kudarcnak számít Magyarországon. Ugyanakkor a nevünk mégis az, hogy Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia, s nekünk ehhez a névhez kell kitűzni a célokat. Amit a vezetőség és a szakma kitűzött, most teljesen reális, mert úgy gondolom, hogy azzal, hogy ennyi légiós szerződött a magyar bajnokságba, nem lehet felvenni a versenyt, mert hatalmas pénzösszegeket emészt fel ezeknek a játékosoknak a szerződtetése. A csapat költségvetése az átlag alatt van, de az utánpótlást építi, s igyekszik odaadni a magyar válogatottaknak. Dunaújváros ezért próbálja biztosítani a hosszú távra a működési költségeket, s ennek több összetevője van. Van a szövetség, mely a Szerencsejáték Zrt-n keresztül támogatja a kézilabdát, van a város, mely anyagilag és a létesítménnyel segíti az akadémiát, s a létesítmény fejlesztéséhez a kormány támogatásával közel hatmilliárd forintos összeg áll rendelkezésünkre.

Utóbbival kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy egy-egy ilyen beruházásnál a leghosszabb időszak az előkészítésé. Ez a tervezés zajlik éppen, ezt követően kerülhet sor a közbeszerzésre, szóval a csarnok átalakítása, új csarnok építése ütemszerűen halad, s mint ahogy azt a történelem már bizonyította, tekintve a Zöld SZTK-t, az élményfürdőt, ez is el fog készülni, s reményeink szerint tavasszal már a kivitelezés zajlik majd. A következő napok feladata éppen ezért az is lesz, hogy a polgármester úrral egy olyan magyar névszponzort szerezzünk a csapat mögé, mely legalább annyira elkötelezett a magyar sport és az utánpótlás nevelés mellett, mint a város és a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia. Én reálisnak tartom idén akár a nyolc-tizedik helyet is, tekintve a többi csapatot és költségvetését, viszont hosszabb távon biztos vagyok abban, hogy ez a kifizetődőbb út, s az itt játszó kézilabdázók magasabb szinten is képviselni tudnak majd minket, s az mindig öröm, ha azt látjuk, hogy egy jó magyar játékos ér el sikereket, akár itt a klubnál, akár a válogatottban. Ami pedig a későbbieket illeti, az alulról építkezésnek mindig vannak ciklusai, ahogy egy sportoló életében is vannak, s a mi 22.8 átlagéletkorú csapatunk esetében ez azt jelenti, hogy itt fejlődnek tovább, akkor pár éven belül magasabb célokért is küzdhetünk majd – fogalmazott dr. Dorkota Lajos a sajtótájékoztató végén.

A rovat további hírei: Sport

Elvárható a három pont megszerzése

Elvárható a három pont megszerzése

2024. már. 29.

A tabellán nyolcadik Tatabánya otthonában folytatja a bajnokság küzdelmeit a DFVE női vízilabda csapata szombaton délután négy órától.

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.