A város tisztább levegőjéért

Brousil Csaba - 2018. október 11. 16:41

Dunaújváros levegőminőségének aktuális kérdéseiről tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester csütörtökön.

Cserna Gábor kiemelte, hogy az elmúlt időszakban sok panasz érkezett a hivatalhoz szóban és írásban is arról, hogy szennyezett a város levegője. Mint mondta, ebben a város legnagyobb foglalkoztatója, a Dunaferr a legérintettebb. Emlékeztetett arra, hogy a cég a 2004-es privatizációs szerződésében garanciákat vállalt arra nézve, hogy a légszennyezettségi helyzetet kezeli és javítja, de ez a mai napig nem valósult meg. Éppen ezért arra kéri a vasmű menedzsmentjét, hogy ez év december 31-ig készítsenek egy helyzetelemzésen alapuló intézkedési tervet – ami később számon is kérhető lesz rajtuk – amelyben felvázolják, hogy hogyan próbálják meg betartani a privatizációs szerződésben benne foglalt légszennyezettség csökkentésére vonatkozó előírásokat, illetve ha ezt eddig nem tették meg, akkor mit kívánnak tenni a jövőben ennek megvalósítása érdekében.

Mint mondta, a vasmű menedzsmentjének többsége Pestről jár le a városba, és mint fogalmazott: ők azok, akik, baloldali szavazatukkal a jobbikos képviselőt juttatták országgyűlési mandátumhoz, aki szintén Budapesten tartózkodik” így egészen más képük van a városról, a város levegőjéről, mint az itt élőknek, akik szeretnének normális környezetben, normális levegőjű városban élni. Kiemelte, hogy a Járási Hivatal a következő hetekben soron kívüli, helyszíni ellenőrzéseket végez majd és amennyiben a levegő fokozott szennyeződését tapasztalja, úgy bírságot szabhat ki és eljárást indíthat a vasmű ellen. Mint mondta, nem a bírságolás a cél – melynek összege mérési pontforrásonként elérheti az egymillió forintot – hanem a város levegőminőségének javítása az itt élők érdekében. Arról is szólt, hogy egyes szakértők szerint évtizedek óta nem megoldott probléma a konverteres acélgyártás során keletkező porkibocsájtás megszüntetése, ahogy a zsugorítóműnél sem megfelelő hatásfokkal működik a porleválasztó berendezés. Mint mondta, készültek intézkedési tervek ezeknél az egységeknél, de azok megvalósítási határideje a 2021-es évre esik, ami túl messze van az ügy fontosságát tekintve. Kiemelte, hogy a legszükségesebb esetben a város dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos segítségét fogja kérni, hogy járjon közben ennek az ügynek a hathatós megoldásában.

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.