Adventkor is figyeljünk a gyertyákra

doszerk - 2018. november 30. 12:06

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a szabadidős tevékenység, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

December 2-án, vasárnap gyújtják meg az első gyertyát az adventi koszorún. Fontos, hogy családunk és otthonunk biztonsága érdekében a karácsonyi készülődés alatt se feledkezzünk meg az alapvető tűzvédelmi tudnivalókról. Egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú percek alatt nagy tüzet okozhat. Az égő gyertya lángja a közeli függönyön, a kiszáradt fenyődíszen, az asztalterítőn pillanatok alatt továbbterjed és a környező bútor is meggyullad. Ezért az adventi gyertyákat, mécseseket egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mielőtt a helyiséget elhagyják, a gyertyákat oltsák el!

Ha mi magunk készítjük el a koszorút, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a legtöbb alapanyag, így az alapként szolgáló szalmakoszorú, a díszítő textíliák és papírok, a fenyőágak gyertya közelében könnyen lángra lobbanhatnak. 

Az elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy a gyertyákat, illatmécseseket, az adventi koszorúkat és az asztaldíszeket ne tegyük közvetlenül a terítőre, hanem helyezzünk alá hőálló, nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. A gyertya felett szintén nem lehet éghető anyag, például függöny. Gondoljunk arra is, hogy nyitott ablak esetén a huzat a láng fölé fújhatja a textíliát, a szál gyertyákat pedig könnyen feldöntheti. A kanóc ne legyen hosszabb egy centiméternél, mert ilyenkor kisebb a láng magassága. Soha ne hagyjuk teljesen leégni a gyertyát, ne várjuk meg, amíg az összes viasz elfogy, mivel az átforrósodott mécsestartó is tüzet okozhat.

Karácsonyi mécsesekbe LED-es gyertyák alkalmazása javasolt, amelyek tűzmegelőzési szempontból biztonságosan használhatóak. Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, azonnal kérjék a tűzoltók segítségét a 112-es segélyhívószámon!

Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyja bekapcsolva, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. Karácsonyi lámpafüzér vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására. A füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek és sérülések. 

A rovat további hírei: Sziréna

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!