Az elektromobilitás mintavárosa lesz Dunaújváros

Brousil Csaba - 2018. november 14. 12:14

A Modern Városok Program és az elektromobilitás címmel tartottak sajtótájékoztatót az egyetemen a Tudományos Hét keretén belül.

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Galambos Dénes, miniszterelnöki biztos, Cserna Gábor polgármester, dr. András István, az egyetem rektora, Kiss Ádám Sándor az egyetem kancellárja, Sági Péter, a Dunaújvárosi Városfejlesztési NP Zrt. vezérigazgatója és Dr. Bálint Attila, a Közlekedés Tudományi Intézet megbízott stratégiai, kutatás- fejlesztési és innovációs igazgatója.

Dr. Galambos Dénes beszédében elmondta, hogy az elektromobilitás fontos része a város és a miniszterelnök Modern Városok Program keretében kötött megállapodásának. Mint mondta, a kormány 2010-től egy újraiparosítási folyamatot indított el, melynek részese városunk is. A cél egy modern ipari város kialakítása, melynek szerves része az elektromobilitási fejlesztés. Ennek eléréséhez szükség van versenyképes energiára – ezt hivatott Paks 2 biztosítani – versenyképes vállalatokra és innovatív oktatási intézményekre. Mint a miniszterelnöki biztos elmondta, mindhárom feltétel adott városunkban, sőt egy negyedik is: megvan a szövetség a kormánnyal és a miniszterelnökkel a fejlesztések megvalósításához. Kiemelte, hogy elektromobilitási mintarégió vagyunk és az ez irányú fejlesztések eredményei már jövő tavasszal láthatóvá is lesznek. Megköszönte az egyetem témában tanúsított pozitív hozzáállását, mert mint mondta ezek a fejlesztések fogják meghatározni a város jövőjét.

Cserna Gábor kiemelte, hogy Dunaújváros modern ipari várossá tétele a kormány számára becsületbeli ügy, mert egy régi szocialista iparvárost kell modernizálni és az ipari fejlődés vérkeringésébe bevonni. Ennek oszlopa, mint mondta, az egyetem. A régió tudásközpontjaként ugyanis kutatási és képzési irányt határoz meg, melyben hangsúlyos szerepet kap az elektromobilitás is. Kiemelte, hogy a Modern Városok Program fejlesztései zajlanak, gondoljunk csak a megújuló egykori zöld SZTK épületére, a nyáron átadott és felújított élményfürdőre, az uszoda már zajló rekonstrukciójára, a szintén felújított radari küzdősport centrumra és a Zöld Város Program fejlesztéseire. Mint mondta a város jövője a fejlesztések sikerén múlik, melyben hangsúlyos szerepet kap az elekrtomobilitás és az egyetem egyaránt. Ezt pedig a város továbbra is támogatni fogja.

Sági Péter elmondta, hogy az e-mobilitási fejlesztésben a városi projekt mintaprogram lesz. Az első olyan város leszünk, ahol az e-mobilitás összes fejlesztése helyet kap majd és így példát tudunk mutatni más városoknak. Elkészítik az intelligens város programot (smart city), mely tartalmazza majd ezeket a fejlesztési lehetőségeket, amiből a későbbiekben minél többet szeretnének majd meg is valósítani (elektromos autóbuszok, kukásautók). Jövőre ez a tanulmány akár el is készülhet, melyhez csatolják az egyetem által elkészített tudományos és képzési anyagot és ezt terjesztik fel majd a kormány elé.

Dr. András István azt emelte ki, hogy a Dunaújvárosi Egyetem igyekszik követni, esetlegesen elébe menni a tudományos trendeknek és hozzá is tenni ezekhez az innovációkhoz. Mint mondta az egyetem az elekrtomobilitással kapcsolatban vállalta, hogy népszerűsíti ezt a tudományterületet, továbbá ehhez igazítja a képzési struktúrát és megszabja a fejlesztési irányok követését. Emellett részt vállalnak az e-mobilitás üzemeltetéséhez szükséges szakembergárda kiképzésében.

Dr. Bálint Attila rávilágított arra, hogy a jövő alapja az elektromobilitás és elismerősen szólt a készülő smart city program egyedülálló jellegéről, melyben jelentős szerepet kap városunkban az e-mobilitás. Ez így egyedülálló törekvés az országban – húzta alá. Kiemelte, hogy reméli, hogy a sikeres program „forgatókönyvét” sok város megirigyli majd és mintaként követi a jövőben.

A sajtótájékoztató után dr. András István megnyitotta az elektromobilitási naphoz szervesen kapcsolódó egészségnapot. Kiemelte, hogy az egyetem ezen a területen is igyekszik színes programokat biztosítani a látogatóknak, ezzel is növelve a hozzáadott értékek közvetítésének spektrumát.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.