Dunaújváros Hetilap

Tehetségek napja az egyetemen

Molnár Emese - 2018. november 15. 14:21

A Dunaújvárosi Egyetem adott otthont a Talent tehetségfórum egyik állomásának csütörtökön. Ezen a rendezvényen kiemelkedő fiatal tehetségek mutatkoztak be annak érdekében, hogy munkásságukból, fejlődésükből, tapasztalataikból más diákok is inspirációt meríthessenek.

A fórum megnyitóján elsőként dr. András István, a házigazda Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. Arról szólt, intézményükben úgy tekintenek minden hallgatóra, mintegy egy tehetség, és fontos, hogy kibontakoztathassák tudásukat, képességüket. A hallgatók megtartását is szolgálja a HASIT-programjuk, ennek köszönhetően tavaly mindössze kilenc százalék volt a lemorzsolódás, az országban ez a legjobb eredmény.

A rektor kiemelte a tehetséggondozás jegyében azt is, hogy tavaly ők rendezhették meg az Országos Tudományos Diákköri Konferencia műszaki szekciójának döntőjét, amelyen hétszáz fiatal vett részt 414 dolgozattal. Köztük a Dunaújvárosi Egyetem tizenkilenc hallgatója is megmérette magát, és három első, egy második helyezést, valamint két különdíjat zsebelhettek be. Beszélt a Bánki középiskolával közös Integrált Szakképző Központról is, amellyel többek között nemzetközi klubot, tanfolyamokat, érettségi felkészítőket, fizikai kísérleteket valósítanak meg.

A fórumon dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos is üdvözölte a diákokat. Mint mondta, a jelenleg is zajló Tudományos Hét fontos esemény az intézmény életében. A programok közül kiemelte a szerdai Tudományos Diákköri Konferenciát, a Talent tehetségfórumot, valamint az elektromobilitási napot, mert mint mondta, nagyon fontos a tehetséggondozás, és a jövő szakembereinek képzése. Ahhoz, hogy minél több fiatalt hívhassanak a Dunaújvárosi Egyetemre, megvan a város kedvező földrajzi elhelyezkedése, és az alkalmazott tudományok egyetemeként, valamint a paksi atomerőmű bővítésében rejlő lehetőségekkel (szakképzés és elektromobilitás fejlesztése) komoly jövőképet kínálhatnak a hallgatóknak.

A megnyitó után a Talent programban résztvevő tehetségek mutatkoztak be annak érdekében, hogy a fiatalok inspirációt kaphassanak munkájukból. Az első előadó Fröhlich Balázs volt, aki fiatal vállalkozóként alternatívenergia-kutatással, 3D-s nyomtató tervezésével, prototípusgyártással foglalkozik. Legfontosabb projektjének azt a saját fejlesztésű elektromos motorkerékpárját tartja, amely 100 km/h feletti sebességre képes, hatótávja pedig 130-180 kilométer egyszeri feltöltéssel.  Az országos tehetségek után a Dunaújvárosi Egyetem tehetséggondozásában résztvevők is bemutatkoztak.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.