Dunaújváros Hetilap

A jövő Dunaújvárosát építjük

doszerk - 2018. december 27. 7:17

Számos plakátot látunk a város több pontján, amelyeken Dunaújváros néhány nagyobb fejlesztését sorolják fel. A szlogen is különleges: A jövő városát építjük.

- Én úgy gondolom, hogy valóban a jövő városát építjük. Számos ott felsorolt beruházás már elkészült, nagyon sok kivitelezés alatt áll, és számos olyan fejlesztésünk is lesz, amely nem fért rá a plakátra, illetve nem a Modern Városok Program része, hanem más uniós illetve hazai források bevonásával valósul meg – magyarázza Cserna Gábor polgármester a városfejlesztés újabb állomásait.

Akkor pontosan hogyan is állunk?

- Már régóta kész városunk integrált fejlesztési stratégiai terve. Azaz, szakemberek segítségével kidolgoztuk, hogy milyen városban szeretnénk élni, s mely területeket, hogyan kellene ennek érdekében fejleszteni. Ezt követően ezt a kész koncepciót bontottuk le programokra, s ezekből a programokból lettek különböző projektek. Míg korábban a különböző pályázatokhoz igazítottuk a vágyainkat, most a kidolgozott és elfogadott programunkhoz hívhatjuk le a számunkra megítélt és rendelkezésre álló összegeket.

Tehát ezúttal a kabáthoz varrjuk a gombokat…

 - Valóban. De most térjünk rá a részletekre. Már elkészült, és nagy örömömre roppant népszerű az élményfürdő. Ez az egyik eleme a korszerű, komplex fürdő- és vízisportcentrumnak az Építők útja, Hunyadi János út és a Víztorony határolta területen. A sportuszoda felújítása is e folyamat második fázisa, amely várhatóan jövő nyárra fejeződik be. Az élményfürdőhöz épülő szálloda földszintjén szintén turisztikai attrakció létesül. De ugyancsak - ehhez hasonlóan- összetett beruházás lesz a Szabadstrand – Remix – Jacht-kikötői fejlesztése is.

Ezek elég nagyszabású fejlesztések…

- Vannak olyan beruházásaink is, amelyek a hétköznapjainkat teszik komfortosabbá. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Fejlesztési Program részként elkészült egy bölcsőde, két óvoda és három iskola felújítása. Befejezéshez közeli a Zöld város programunk is. A Városháza téri kávézót már birtokba vették a városlakók, kész a két Vasmű út közötti zöld felület. Hamarosan befejeződik a járdák, lépcsősorok felújítása, a közvilágosítás is elkészül azon a részen. Lesz felnőtt játszótér is a területen. A szociális intézményhálózat keretében korszerűsítettük a Batsányi utcai Idősek Otthonánát, a Magyar úti telephely felújítása most folyik, illetve befejezés előtt áll az Útkeresés Segítő Szolgálat épületének felújítása a Bartók utcában. S van egy olyan pályázatunk is, amely az orvosi rendelők felújítását célozta meg.

Rendben van, de nem csak épületekben élünk. Közlekedünk is…

- A beadott pályázatok szerint  kerékpárutak hálózzák be a várost, sőt kiépülnek a városkörnyéki települések többségéhez is. Az októberben beadott kilenc projekt alapján a  leginkább terhelésnek kitett útburkolatok is felújításra kerülnek. Így:

  • a Déli Iparterület – Lokomotív út fejlesztése, az útburkolat megerősítése
  • a Szalki-szigeten az ipari és személyi kikötőnél az útburkolat felújítása
  • a Kandó tér és a Volán telep – Budai Nagy Antal út burkolatának felújítása

- Külterületen a Nagyvenyimre vezető úton a 6-os úttól az M6-os körforgójáig tartó rész. Egyébként innentől egy másik fejlesztési programból finanszírozzuk Sárbogárdig az útburkolat felújítását. Nagyon fontosnak tartom a vasútállomási közlekedési csomópont kialakítását. Ennek érdekében két körforgót is létrehozunk, egyrészt a Budai Nagy Antal út és a Volán telep jobb megközelíthetősége érdekében, másrészt a vasútállomás könnyebb elérése érdekében. Ez a projekt a Modern Város programban megvalósuló másik nagyprojektet, az Intermodális csomópont kialakítását szolgálja ki, mely a következő: A tervek szerint a vasútállomás előtti buszállomás kiegészülne egy autó- és egy kerékpárparkolóval. A busz és vasúti menetrendek összehangolásával pedig sokkal hatékonyabb távolsági közlekedésre lesz a dunaújvárosiaknak lehetőségük. Megoldódna a Béke-városrésziek gyalogos és kerékpáros közlekedése is, egy aluljárón keresztül közelíthetik meg az állomást.

Ez elég nagyívű fejlesztés. Közben a táborállásiak csatornára és a csapadékvíz elvezetésére várnak…

- Remélem, hogy az ott lakók is elégedettek lesznek, hiszen az egyik legfontosabb az infrastruktúrális fejlesztések sorában a táborállási csapadékvíz elvezetése, amely a szennyvízcsatorna-beruházáshoz alkalmazkodva igyekszik megoldani a terület legsúlyosabb csapadékvíz elvezetési gondjait. A beruházás egyidejűleg történik a csatornaprogrammal, de nem egy nyomvonalon, hiszen más a feltétele a csapadékvíz elvezetésének, mint a szennyvízhálózat kiépítésének.

Van egy turisztikai, kulturális csomagja  is a beadott pályázatoknak…

- A Mondbach-Rudnyászky Kúria tervei is elkészültek. Magából a kúriából  rendezvényház lesz, a volt istállórészben kézműves- és alkotóműhelyek kaphatnak helyet. De a régi malomépület is külső felújítást kap. Egy olyan közösségi tér születik, amely alkalmas teret biztosít a pentelei múlt és a hagyományok újrafogalmazására. A turisztikai fejlesztések közé tartozik a Baracsi úti arborétum és látogatóközpont fejlesztése és kialakítása is, és megérett a felújításra az Intercisa Múzeum is a főtéren. A szeptemberben beadott pályázatok tartalmazzák a Dózsa mozi energetikai felújítását, ezzel a programmal együtt már teljes lesz az intézmény felújítási terve. Ha a folyamatok rendben haladnak, tavasszal el is kezdődhet a munka, és ősszel már felújított moziban nézhetjük a filmeket.

 A mozi átadásának ezek szerint megvan a határideje. A többi fejlesztésnek is?

- A pályázatok legtöbbjének határideje 2020, de van néhány, amelynek befejezését 2022-re tervezzük, mert olyan léptékű fejlesztéseket tartalmaznak, hogy szükséges ennyi idő a megvalósításhoz.

 2019-ben lesznek az önkormányzati választások…

- Ez igaz, ám az átgondolt városfejlesztést nem lehet kampányidőszakhoz kötni. Élvezzük a kormány bizalmát, és remélem, a fejlesztések folytatásához a városlakók bizalmát is megkapjuk.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.