Dunaújváros Hetilap

Csúcson az ipari termelés növekedése

doszerk - 2018. december 12. 12:33

Októberben az ipari termelés 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,3 százalékkal emelkedett, mivel idén eggyel több munkanap volt a hónapban - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,0 százalékkal emelkedett.A feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása három hónap csökkenés után 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közútijármű-alkatrészek gyártási volumene 5,5, a közútigépjármű-gyártásé 0,9 százalékkal nőtt. A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 11,7 százalékkal emelkedett az előző havi 2,1 százalékos csökkenés után. Az élelmiszeripar kibocsátása 4,0 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. Ezen belül a legnagyobb súlyt képviselő húsiparban 11,6 százalékkal nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben viszont, 16,9 százalékkal a legkisebb súlyú dohánygyártás nőtt.

A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termékek gyártása 18,8 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A villamos berendezések gyártása április óta folyamatosan nő, októberben 14,0 százalékkal emelkedett a kibocsátás. A feldolgozóipar 5,5 százalékát képviselő gépgyártásban február óta minden hónapban csökkent a termelés, októberben 4,4 százalékkal esett vissza, elsősorban a legnagyobb súlyú motor-, turbinagyártás miatt.

Fotó:MTI

Az ipari export volumene 4,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 0,7 százalékkal csökkent. A járműgyártás mellett csökkent 3,3 százalékkal - már harmadik hónapja - a gyógyszerexport, de kisebb mértékben elmaradt a tavaly októberitől a vegyipar és a gépgyártás kivitele is. Tavaly május óta a legnagyobb mértékben, 9,2 százalékkal nőtt az élelmiszerexport, ennél is jobban 12,1 százalékkal a számítástechnikai és elektronikai termékek kivitele és 10,4 százalékkal a villamos berendezéseké.

Az ipar belföldi értékesítése 11,8, ezen belül a feldolgozóiparé 16,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi értékesítése - három havi csökkenés után - 16,2 százalékkal nőtt, a vegyiparé 18,8, a gyógyszeriparé és az élelmiszeriparé egyformán 11,6, a gépiparé 12,9 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly októberinél. Az új belföldi rendelések 11,1, az új exportrendelések 5,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány október végén 10,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A belföldi rendelésállomány harmadik hónapja csökken éves összevetésben, októberben 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az export megrendelések ugyanakkor másfél év csökkenés után harmadik hónapja emelkednek, októberben a legjobban 11,4 százalékkal.

Az év első tíz hónapjában ipari termelés 3,4 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,0, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,7százalékkal nőtt.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.