Dunaújváros Hetilap

Durva meglepetést kaptak a Hankook dolgozói karácsony előtt

doszerk - 2018. december 23. 16:14

December 21-én kifüggesztettek egy közleményt a Hankook Tire rácalmási üzemébe, amelyben Hwang Seong Hak ügyvezető igazgató sajnálkozva bejelentette, hogy az idei karácsonyra nem kapják meg a dolgozók a szokásos bónuszukat - értesült az Index. 

"Nehéz év áll mögöttünk. Vállalatunknak mind helyi, mind globális szinten számos nehézséggel kellett szembenéznie" - írta a vezető, aki szerint bár még nincsenek meg a végleges adatok, 2018-ban jelentősen elmaradtak a kitűzött céloktól. 

A témában megkerestük Roy Katalint, a Hankook rácalmási gyárának kommunikációs vezetőjét, aki azt mondta, hogy várnak a cég vezetésének döntésére, ami elhúzódik, de ennél bővebben nem kívánta kommentálni a kialakult helyzetet.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztost is kérdeztük az ügyben, aki azt mondta, hogy a cég az európai központra tolta át ennek a kérdésnek az eldöntését, amit azért nem tart helyes lépésnek, mert a gyárban dolgozók a szóban forgó összeget várták volna még karácsony előtt.

Megkérdeztük Pintér Tamás országgyűlési képviselőt, mit intézett a dolgozók érdekében, hogy még karácsony előtt megkapják a bónuszt.  Azt válaszolta, hogy tegnap, a sajtóból értesült a december 21-i Hankook közleményről, de majd az ünnepek után fel fogja keresni a gumiabroncs gyár vezetőségét.

Emiatt az eddigi évekhez képest a vállalat globális központjában a szokásosnál is tovább tart a döntési folyamat az év végi bónusz kifizetéséről. A végleges jóváhagyása ebben az évben már nem lesz meg. A tavalyihoz hasonló mértékű bónusz kifizetésére valószínűleg 2019 január első felében kerül sor - olvasható a közleményben. A Hankooknak egyébként tényleg nem volt jó éve, üzemi eredményük 15 százalékkal elmarad a tavalyitól, de ezzel együtt is termeltek 163 millió dollár profitot az első három negyedévben, amely alapján nehezen tűnik megindokolhatónak, hogy miért nem kapták meg a magyar dolgozók az év végi bónuszt. 

A Hankook Tire egyik felháborodott dolgozója szerint a cég "inkorrekt módon átverte a munkavállalóit", ugyanis a beígért bónusz már szerepelt a 2018 októberi bérpapíron, sokan ennek fényében vállaltak nagyobb kiadást karácsonykor. Egyéni teljesítménytől függően dolgozónként 100-200 ezer forintról van szó. 

Sok helyen az étel, máshol az ajándék, másoknál a családi üdülés nem biztosított. Gyárleállás utolsó napján, időt se biztosítva a munkavállalóknak, hogy időben rendezni tudják a nem várt anyagi nehézségek elkerülését kívántak kellemes ünnepeket - írta a dolgozó. 

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) szerint a cég évek óta az év végi bónusszal kompenzálja dolgozóit az alacsony bérek miatt. A cég háromezer embert foglalkoztak, a gyárleállás napján sokan már hazafele mentek, amikor értesítették őket arról, hogy karácsonyig nem kapják meg a beígért összeget. 

A jutalom kifizetésnek a feltételei között szerepel a jelenlét, azaz a betegállomány mértéke. Az év végi pénz reményében rengetegen még a betegen való munkát is vállalták, hiszen erre alapozták az decemberi családi együttlétet - írta az Indexhez eljuttatott közleményében a szakszervezet. "A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy hajlandóak-e a dolgozók nyomást gyakorolni a cég vezetése felé a bónusz mihamarabbi kifizetése érdekében".

A Hankooknak egyébként tényleg nem volt jó éve, üzemi eredményük 15 százalékkal elmarad a tavalyitól, de ezzel együtt is termeltek 163 millió dollár profitot az első három negyedévben - írja az Index.

- index.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.