Mennyit költünk karácsonykor?

doszerk - 2018. december 12. 15:23

A karácsonyi időszak nem csak a családi összejövetelekről és a szépen feldíszített karácsonyfáról szól. Az ünnepet megelőző hetek anyagilag is megterhelik a családi költségvetést, hiszen az ajándékok mellett az ünnepi fogásokra és olykor elegáns ruhára is többet kell szánni.

A Picodi elemzői arra voltak kíváncsiak, mennyit és mire költenek a magyarok, valamint mennyit szánnak a karácsonyi fogásokra. Felmérésükből kiderül, mely ajándékokat részesítik Magyarországon a vásárlók előnyben, mikre vágynak a leginkább és melyek azok az ajándékok, amiket érdemes elkerülni.

Mit vesznek leginkább ajándékba?

Karácsonykor mindenki boldoggá szeretné tenni családtagjait és barátait. A megkérdezettek 90 százaléka azt mondta, vesz valamit a rokonainak, 44 százalék pedig megragadja az alkalmat és barátainak kedveskedik. A felmérésből kiderült, a magyaroknak mindössze 11 százaléka kívánja munkatársait megajándékozni, viszont 8 százalék jótékonysági akciókon is részt vesz, vagy külön összeget különít el erre a célra.

Mit vesznek leginkább ajándékba? A legnépszerűbb kategóriák a játékok (42 százalék), ruhák (35 százalék), parfümök (30 százalék), könyvek (30 százalék) és az édességek (26 százalék).

Mikor kezdik a karácsonyi vásárlást? Érdekesség, hogy a magyar vásárlók többsége (59 százalék) már novemberben megkezdi az előkészületeket. A Black Friday akciózási láz, valamint a karácsonyi dekorációk a plázákban igen korán vásárlásra készteti az embereket. A megkérdezettek 7 százaléka még ennél is korábban, azaz szeptemberben és októberben már a karácsonyi ajándék beszerzésén gondolkodik.

Amikor az ajándék kiválasztására kerül sor, a magyarok túlnyomó többsége (89 százalék) azon töri a fejét, mire vágyik valójában a megajándékozott fél. Mindössze 11 százalék szeretne „túl lenni” a dolgon és kapkodva vesz le – szinte bármit – a polcról.

A felmérésből kiderült, a legvonzóbb ajándék kategóriába a ruhák (33 százalék), elektronikai eszközök (27 százalék), parfümök (27 százalék) és a könyvek (25 százalék) tartoznak. A legrosszabb meglepetések közé sorolták a megkérdezettek az édességet (38 százalék), játékokat (37 százalék), az alkoholt (37 százalék) és a karácsonyi üdvözlőlapot (28 százalék). Átlagosan 38 700 forintot költenek a magyarok ajándékokra.

A magyarok többsége (92 százalék) otthon tölti a karácsonyt, 6 százalékuk barátoknál és mindössze 2 százalék utazik külföldre az ünnepek alatt.

A magyar családok a hagyományos boltokat részesítik előnyben, ha az ételekről van szó: 76 százalékuk kisközértben vagy a hentesnél, személyesen szerzi be a menühöz valót. 9 százalék online vásárol, 15 százalék pedig e fenti két módot ötvözi. Egy átlagos vásárló 33 600 forintot hagy a kasszánál ilyenkor.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!