Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Merjük Isten elé vinni gondjainkat!

doszerk - 2018. december 26. 8:59

A karácsonyi történetben József példája arra tanít, hogy merjük Isten elé vinni gondjainkat - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budavári evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten. 

Az evangélikus püspök prédikációjában arról beszélt: Máté evangéliuma József szemszögéből beszéli el Jézus születését. József, aki szembesül vele, hogy jegyese gyermeket vár, el akarja bocsátani őt. Mielőtt azonban elhamarkodottan döntést hozna és megalázná Máriát, megosztja gondját Istennel.

Az angyal szavai nyomán pedig felismeri, hogy "a gyermek nem Mária hűtlenségének, hanem Isten hűségének a jele". "Ma sem találhatunk jobb megoldást, minthogy Isten elé vigyük gondjainkat", mert ő "ma is küld angyalokat, talán egy lelkipásztor, egy testvér vagy egy barát személyében", aki képes új megoldásokat kínálni - tette hozzá Fabiny Tamás.

Az önmagával és Istennel viaskodó "hallgatag ács" engedelmességre is tanít.  Hiszen hiába szólna hozzá álmában az angyal, ha ébredéskor nem követné utasításait. "Engedelmessége hitvallás, hogy Krisztus Istentől származik" - mondta.

Fotó:MTI

Dietrich Bonhoeffert, a német nemzetiszocializmus idején vértanúhalált halt német teológust idézte, aki szerint "csak a hívő engedelmes, és csak aki engedelmeskedik, az hívő". Dietrich Bonhoeffer az életével fizetett azért, hogy engedelmeskedett Istennek, és hasonló áldozatot hoznak ma az üldözött keresztények. 

Felidézte: nigériai látogatása során azon a vidéken járt, ahol a Boko Haram iszlamista szervezet keresztény templomokat gyújtott fel, és hívőket gyilkolt meg. Megkérdezte az ottani püspököt, hogy ő miért nem menekült el, ahogyan olyan sokan. A püspök azt felelte: gondoskodnia kellett a gyászolókról, és el kellett temetnie a halottakat. Engedelmeskednie kellett a Istennek, és a hívei között kellett maradnia. 

Fabiny Tamás hozzátette: József története végül arra is példa, hogy a születendő Jézus képes összetartani a széthullóban lévő családot. karácsonyi történet azt üzeni a családoknak, hogy tartsanak ki egymás mellett, és imádkozzanak egymásért.

"Legyen a mi életünk Isten előtti megállás, halljuk meg az ő szavát és engedelmeskedjünk neki. Becsüljük meg a közösségeket, amelyekben szolgálhatunk és teremtsünk magunkban és magunk körül békét!" - zárta prédikációját az evangélikus püspök. Az istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

-MTI-

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

2024. ápr. 09.

Három nap, három hangverseny – ráadásul széles műfaji palettán: remek koncertek egész sorával várja a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Zeneiskola csütörtökön, pénteken, majd szombaton is! Gazdag kínálat máris itt!