Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagy dobásra készül a Bartók színház

Vass Ádám - 2018. december 5. 12:36

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Minden tekintetben rendhagyó előadással készülnek a Bartók színházban. A készülő darab Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regénye alapján jött létre, amit először láthatnak a nézők magyar színházban. De nem csak ettől számít nagy vállalkozásnak a premier, hanem az miatt is, hogy technikailag rendkívül nehéz darabról van szó, amiben egymást követik a fontosabbnál fontosabb történések a szellemi és a földi világban egyaránt. Ennek az ősbemutatónak a rendezését a Bartók igazgatója, Őze Áron vállalta, aki elmondta, egy kincs született ezzel az előadással, hiszen nemcsak, hogy első alkalommal látható színpadon, hanem Tamási egy olyan regényét dolgozza fel, ami több tekintetben is nagyszabású.

- Tamási Áron kevés színdarabot írt, hiszen főleg regényíró volt, de olyan kincsei vannak, amiket egyszerűen vétek lenne nem színpadra állítani. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Balassa Eszter dramaturg segített színpadra adaptálni a regényt. Ez egy hatalmas vállalkozás volt, hiszen nagyon sűrű a regény, le kellett szűkíteni annyira, hogy beleférjen a két felvonásos előadásba, ezért több történetszálat lerövidítettünk, de még így is annyi minden történik egy felvonásban, mint más előadásokon két felvonás alatt.

Mint mondta, két összpróbán vannak túl, most fűzik össze az előadást, a ritmusát, az alakításokat a gyorsöltözéseket, a forgókezelést, a kellékhasználatot és minden mást tökéletesítenek, hogy összeálljon a premierre. Szerinte Időben elkészülnek, ettől pedig a színészek is nyugodtak, így minden össze fog állni péntekre.

A főszereplőt Ágoston Péter kelti életre, mellette feltűnik Jókai Ági, Polgár Lilla, Jegercsik Csaba, Gasparik Gábor, Hajmási Dávid és Pataki Ferenc is. Náluk azonban összetettebb és fontosabb szerep hárul Szina Kingára, aki a csillagból a Földre érkező Szelemet kelti életre, méghozzá több alakban is, ami rendkívüli technikai nehézségekkel járt. Mindezt pedig egy számára ismeretlen csapatban kellett véghezvinnie, hiszen most először áll majd a Bartók színpadán.

- Csodálatos volt a próbaidőszak, nagyon jó társaságba kerültem, jól érezzük magunkat együtt, nagy harmóniában készült az előadás. Intenzív próbafolyamat volt, a délelőtti próbák után esténként otthon is sokat kellett foglalkozni a darabbal, de megérte, mert úgy érzem valami különlegeset hoztunk létre. Németh Eszter koreográfus segítségével történnek az átváltozások, hogy fizikailag is látható legyen minden a nézőknek, a technikai részeknél még csiszolni kell pár dolgot, de ez normális, a premierre biztosan minden elkészül majd.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.