Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Vivaldi játékossága Bach szemüvegén át

Molnár Emese - 2018. december 14. 11:03

Városunkban szinte már elmaradhatatlan program Rákász Gergely orgonaművész adventi koncertje, amelynek az evangélikus templom ad otthont minden évben. Az idei koncert december 16-án 18 órakor lesz.

Rákász Gergely már huszonöt éve koncertezik, az első fellépőhelyszínek egyike volt Dunaújváros, és azóta rendszeresen játszik nálunk. Nem maradunk ki az idei turnéból sem, a Tél című koncertje december 16-án 18 órakor lesz az evangélikus templomban. Mint azt lapunknak elmondta, nagy örömmel jön Dunaújvárosba. Ezúttal egy tízéves zenetörténeti utazásra hívja a hallgatóságot, az este két ember körül forog majd. Vivaldi idén évfordulós, így ő lesz a főszereplő, de Bach szemüvegén keresztül nézik, vagyis azt, hogy milyen volt Bach, mielőtt megismerkedett volna Vivaldi művészetével, és hogy milyenné formálta őt. A koncerten egy Bach-darabbal kezd Rákász Gergely, amelyben a szigorú, németesen precíz, jól szerkesztett zeneszerzőt ismerhetjük meg. Aztán következik a Tél (Vivaldi-Négy évszak), amely azt mutatja, hogy eközben mi történik Itáliában. Ezután a kettő elkezd összemosódni. A harmadik darab egy Vivaldi concerto, amit Bach írt át orgonára. Több átiratot készített akkoriban Bach, amelyekkel Itáliát Németországba költöztette. Aztán a műsorban jön az itáliai koncert, amelyet már teljes egészében Bach szerzett, mégis, benne van Vivaldi játékossága, izgalmassága.

Ilyen játékosságot kínál tehát koncertjén Rákász Gergely, jegyeket a helyszínen is lehet majd vásárolni. Az orgonaművésznek egyébként igen mozgalmas éve volt, hiszen nyolcvanöt koncertet adott, elkészült két új CD anyaga, megszületett második fia, és elindult a Rákász Gergely Alapítvány is, amely határon túli és anyaországi magyar területekre, valamint magyar közösségeknek szervez hangversenyeket magyar művészekkel.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!