Dunaújváros Hetilap

A Jobbikban újjászülető SZDSZ-ről

doszerk - 2019. január 13. 19:24

Ha egyetlen mondatban kellene meghatároznunk az SZDSZ és a Jobbik közös, lényegi mivoltát, az nagyjából így szólna: a pénzért és a hatalomért bármit - írja a 888.hu.

Sokaknak talán fejtörést okoz, hogy eldöntsék, melyik ellenzéki pártot is tekintsék az SZDSZ méltó utódjának. Az elmúlt egynéhány évben számtalan politikai formáció versengett ezért a – nem éppen dicső – címért, ám a Jobbik egyik vezető politikusának hála, pont került az ügy végére.

Ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól […], úgy még a legsötétebb Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van” – nyilatkozta a liberális Magyar Narancsnak az a Mirkóczki Ádám, aki korábbi elmondásaszerint a 2006-os események hatására lépett be a Jobbikba, de ma már bánja, hogy elmaradt velük a nagyobb összefogás.

Adódik tehát a kérdés: milyen alapon kellene bármelyik szavazónak is elvonatkoztatnia a 2006-os rendőri brutalitásoktól, a szemkilövetésektől, melyet Gyurcsányék vezényeltek? Milyen alapon vonatkoztathatnánk el bármilyen bűntől is, ami 2002 és 2010 között történt a szocialista-liberális kormányzások idején?

Morális érvek nincsenek az „elvonatkoztatásra”. A párt szóvivőjének szavai nemcsak a Jobbik egykori nemzeti identitását, hanem magát a keletkezéstörténetét is megtagadták. A Gyurcsány-ellenes pártból Gyurcsány-szövetséges lett.

A felettébb nagylelkű „elvonatkoztatásra” pedig csak egyetlen magyarázat van: a pénzért és a hatalomért bármit. Ez volt a lényegi vezérelve annak az SZDSZ-nek is, amely a rendszerváltozás hajnalán a kommunistaellenességével robbant be a köztudatba, majd pár évvel később a kommunista utódpárt, az MSZP szövetségesévé vált. A lépést semmi más nem indokolta 1994-ben, csak a pénz és a hatalom.

Mi más indokolná jelen esetben a Jobbikban lezajlott folyamatokat? Már nem egyszerűen száznyolcvan fokos fordulatról van szó, hanem arról, hogy szembeköptek mindenkit, aki valaha is rájuk szavazott. Épp úgy, ahogy annak idején az SZDSZ tette. Ez nyilvánvalóan nem zavarja sem Mirkóczkit, sem a többi politikust, aki mind ez ideig még nem lépett ki a Jobbikból. Hiszen időről időre mindig jönnek új gazdák és új barátok, ahogyan az a párt háza táján lenni szokott.

- 888.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.