Dunaújváros Hetilap

A magyar emberek nagy felhatalmazást adtak a kormánynak

doszerk - 2019. január 23. 8:53

Az eredmény alapján a magyar emberek nagy felhatalmazást adtak a kormánynak arra, hogy tovább bővítse a családtámogatási rendszert – mondta Dömötör Csaba. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára köszönetet mondott mindenkinek, aki elmondta a véleményét. Közlése szerint a kérdőíveket 1 millió 382 ezren küldték vissza, így ez volt a harmadik legnagyobb részvételű konzultáció.

Ismertetése szerint a kérdőívek 8 százalékát interneten töltötték ki, 92 százalékát pedig postán küldték vissza. A válaszok alapján egyértelmű, az emberek azt szeretnék, hogy „Magyarország maradjon magyar ország, és legyen családbarát hely” – hangoztatta Dömötör Csaba.

Az államtitkár kitért arra is: az Európai Bizottság komoly eredménynek tartja, hogy az általa indított, Európa jövőjét érintő konzultációs kérdőívet 70 ezren töltötték ki. A mostani „családos” konzultációban hússzor többen vettek részt. Az európai összehasonlításban is magas részvételi arány azt bizonyítja, hogy a nemzeti konzultáció jó lehetőség a párbeszédre a választások közötti időszakban – emelte ki.

Dömötör Csaba azt is mondta, hogy egyetlen ellenzéki pártra sem szavaztak annyian, mint ahányan részt vettek a mostani konzultációban. Hozzátette, a konzultáció eredményeit e-mailen is megküldik azoknak, akik erre felhatalmazást adtak.

A kiosztott sajtóanyag szerint arra a kérdésre, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni 1 358 861 igen válasz (99,18 százalék) érkezett. A családtámogatási programok munkavégzéshez kötését 1 335 319 (97,52 százalék) válaszadó támogatta.

A fiatal házaspároknak életkezdési támogatását 1 345 478 ember (98,15 százalék) helyeselte. 1 312 063 ember (95,89 százalék) értett egyet azzal, hogy több gyerek vállalása esetén több támogatást kell adni, 1 260 910-en (93,37 százalék) pedig azzal is egyetértettek, hogy a legalább három gyereket vállaló anyáknak kiemelt támogatást kell adni.

A valódi főállású anyaság intézményét 1 277 906 válaszadó (93,72 százalék) tartaná jó döntésnek, míg a gyereküket nevelő nők munkavállalásának támogatását 1 337 350-en (97,78 százalék) helyeslik. A válaszadók közül 1 352 228-an (98,79 százalék) támogatnák, hogy a gyereküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak.

A legnagyobb arányban érkezett igen válasz arra a kérdésre, hogy a gyerekek szellemi, lelki és fizikai fejlődésének védelme olyan érték, amelyet a magyar államnak is védenie kell, erre 1 360 435 (99,38 százalék) helyeslő válasz érkezett. 1 348 818 válaszadó (98,78 százalék) értett egyet azzal az alapelvvel, hogy a gyereknek joga van anyához és apához. A gyereket nevelő családok költségvetési támogatásainak kétharmados védelmét 1 328 679 kitöltő (97,5 százalék) támogatná.

Novák Katalin közölte, a válaszok megerősítették, hogy a magyar emberek a jövőt a magyar családok támogatásában, a magyar gyerekek születésében látják, nem a bevándorlásban, a migráció támogatásában.

Szintén komoly támogatottságot kapott az a felvetés, amely szerint fontos összekötni a családtámogatásokat a munkával, valamint az is, hogy a gyereknek joga van szerető édesapához és édesanyához – ismertette az államtitkár.

Novák Katalin kiemelte, a konzultáción keresztül feladatot is kaptak az emberektől, ezért a következő hetekben olyan döntések születnek majd, amelyek tovább bővítik a családtámogatási rendszert.

Az államtitkár közlése szerint a legnagyobb arányban a gyerekek védelmével, biztonságával kapcsolatos kérdésre érkezett igenlő válasz. Ez alapján jól látszik, hogy ebben a kérdésben az államnak komoly feladatai vannak – mutatott rá. Hozzátette, a magyar emberek további feladatként jelölték meg azt is, hogy a fiatal házasokat életük közös megkezdésekor kiemelten kell támogatni, így erre is tesznek majd javaslatokat.

Novák Katalin azt mondta, a konzultáció – amely méltó lezárása volt a 2018-as családok évének – újabb segítséget és támogatást hoz a magyar családoknak.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.