Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A tavaszi évad legnagyobb sikere már a küszöbön

Vass Ádám - 2019. február 1. 15:21

A héten befejeződnek a Bartók színház legújabb előadásának, a Twist Olivérnek a próbái, ami folytatva a Valahol Európában által kikövezett utat, szintén helyi gyerekszereplőkkel valósult meg.

Twist Olivér történetét mindenki ismeri, Charles Dickens klasszikusából pedig rengeteg feldolgozás készült már filmen és színpadon egyaránt. A Bartók színházban készülő legújabb darab azonban mégis egy ősbemutató lesz, hiszen a dalok és a zene teljesen más lesz, mint azt megszokhattuk, a szereplők pedig egytől egyig dunaújvárosi gyerekek, akik közül sokan először állnak majd színpadon. Csadi Zoltán, a darab rendezője elmondta, amikor májusban a vezetőséggel beszélgettek arról, hogyan lehetne folytatni azt az irányt, amit a színház a Valahol Európában és a Lúzer Rádió, Budapest! című előadásokkal elkezdett, egyből a Twist Olivér merült fel benne.

- Ez a történet mindig is érdekelt, gyerekkoromban nagyon erősen hatott rám és kíváncsi voltam, hogy lehetne ebből egy izgalmas, korszerű előadást csinálni. Az előadásban Molnár Éva gyönyörű, többrétű, húsz gyereket is megmozgató koreográfiákat álmodott meg, kilenc olyan szám is van, amiben az ő jelenlétük aktív és szinte csak róluk szól. Ezeket megtanulni iskola mellett, és megvalósítani a szerepeikben nagyon nehéz lehetett mindannyiuknak, de szépen vették az akadályokat és jó kis csapat lett ebből a közösségből.

Csadi Zoltán már lassan tizenkét éve rendez folyamatosan különféle előadásokat, a nagyszínpadon azonban ez lesz az első bemutatkozása, ráadásul egy zenés darabról van szó, ami mindig sokkal nehezebb, mindennek tetejében pedig ez egy ősbemutató is egyben, amit sehol máshol nem láthatott korábban a közönség.

- Ez egy nagyszabású darab negyven emberrel, köztük tíz táncossal, tíz színésszel, húsz gyerekszereplővel. Nehéz volt, de utólag visszatekintve nagyon is megérte, minden pillanata csodás volt a két hónapos próbafolyamatnak. Voltak mélypontok, de mindig túllendültünk rajta, a színház pedig egy csapatmunka, egy közösségi műfaj, az elgondolásaimat, elképzeléseimet ők valósítják meg, ők öntik formába. A színészek, a dalszövegíró, a zenészek, mi együtt alkotjuk a színházat és hozzuk létre az előadást. És ha segítjük egymást, támogatjuk egymást akkor ebből az erőből tudunk építkezni. Új dalok is születtek, teljesen új musicalt hoztunk létre, a három zeneszerző még ma is a Zeneakadémián tanul, Dobri Dániel, Sulyok Benedek és Farkas Bence.

Az új dalok pedig valóban a legjobb részei az előadásnak, remekül modernizálja a darabot anélkül, hogy kilógna a viktoriánus díszletek közül és az ének is hozza az előző bartókos sikerek minőségét. Nancy szerepében Siménfalvy Ágota már nem először játszik és énekel a Bartók színpadán, mégis ezt tartja az eddigi legnagyobb élményének.

- Sokszor volt a vizsgán, énekeltük a dalait, de ez mindig is nagy szerepálmom volt. Amióta én a pályán vagyok, a Twist Olivért nem játszották a zenés színházak. Gyerekkoromban többször láttam, de nagyon sajnáltam, hogy elkerült a szerep. Most szinte az utolsó pillanatban érkezett a felkérés, nagyon örültem neki, hiszen ez egy fantasztikus drámai szerep, és azt hiszem a hangomhoz is passzol. Erős próbafolyamaton vagyunk túl, nagyon remélem, hogy egy maradandó előadást sikerült létrehozni, mert fantasztikus a szereposztás és csodálatos a rendező. Nem utolsó sorban pedig új magyar zene is született hozzá, az ősbemutató pedig mindig nagyon nagy kihívás és öröm a színészeknek, hogy először énekelhetjük színpadon ezt a zenét. Persze meghajtom a fejem a nagy Broadway sikerek előtt, de az az igazság, hogy nekem inkább ez a stílusom, ez áll hozzám közelebb és haladni kell a korral, örülök, hogy egy modernebb feldolgozás készülhetett el. Hűek maradunk az eredeti történethez, tartjuk a korhűséget, de ez egy igazi mai előadás, ahogyan ezt ma meg kell szólaltatni és fontosnak tartom, hogy a műfaj mindig megújuljon. És persze itt van a háromfős zeneszerző gárda, akik nagyon sokat tettek azért, hogy a fiatalabb korosztályhoz is eljusson a darab.

A pénteki este hétkor lezajló premier után a Twist Olivér még hat alkalommal lesz látható februárban, de a jegyek lefoglalásával érdemes sietni, ugyanis már most alig kapni szabad helyet az előadásokra.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!