Dunaújváros Hetilap

Alacsony adók segítik a kis- és középvállalkozásokat

doszerk - 2019. január 4. 11:29

Az EU tagállamai közül Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, a kormány több speciális adózási formát is kínál a vállalkozásoknak, amelyek idén, az adócsökkentés politikájának köszönhetően, még kedvezőbbé válnak - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Hozzátette, sikeres, és unió-szerte példaértékű a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata és a kisvállalati adó, a kiva. Elmondta, a minisztérium tavaly év végén elindította a kiva-kampányt, amelynek az volt a célja, hogy a cégvezetők - akik jelentős összeget tudnak spórolni ezzel az adózási móddal - éljenek a lehetőséggel. Úgy vélte, a kampány sikeres volt, szilveszterig majd 11 ezer vállalkozás jelezte belépési szándékát a kivába.

Az államtitkár szerint a kata népszerűsége érthető, hiszen főszabály szerint az adózóknak havonta mindössze ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába, az összeg lerovásával megszabadulnak a társasági és a személyi jövedelemadótól, valamint a járulékoktól és a szociális hozzájárulási adótól is. A szabályrendszer rendkívül egyszerű, minimális ráfordítással letudható az adminisztrálás.

Az adónem népszerűségéről Izer Norbert elmondta, hamarosan megduplázódhat a katások száma: míg 2016 év végén 175 ezren voltak, addig január 3-án már 311 ezer katás vállalkozás szerepelt az adóhivatal nyilvántartásában.

Közölte, az idei év legnagyobb nyertesei a kisvállalkozók lehetnek, négymillió forinttal nőtt ugyanis az áfamentesség bevételi határa. Az összeg megegyezik a kata bevételi határával, hiszen a kedvezményes adózás ott is évi tizenkétmillió forintig alkalmazható. Az adózók mintegy 10 milliárd forintot spórolnak az idén, és sokkal egyszerűbbé válik az adózásuk is - fejtette ki.

Aláhúzta, nem kell áfát felszámítaniuk, fizetniük, és áfabevallást sem kell benyújtaniuk. Úgy vélte, nem véletlen, hogy az alanyi mentesek tábora a legnagyobb, a legfrissebb, január 3-ai statisztika szerint több mint 657 ezer adózó él az áfamentesség lehetőségével. Az adópolitika egyik sarkalatos pontjáról elmondta, a kisvállalkozók adózását egyszerűsíteni kell, a közterheket pedig csökkenteni.

Az államtitkár szerint az adatok egyértelműen igazolják, hogy a gazdasági szereplők méltányolták a kormányzati törekvéseket, de rávilágítanak arra is, hogy a kisebb vállalkozások hajlandóak befizetni az egyszerű és alacsony adót. Leszögezte, hogy a kormány ezen túl is alacsony adóval és könnyű adószabályokkal igyekszik segíteni a kisvállalkozásokat.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.