Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az év első kiállítása a Bartókban

Vass Ádám - 2019. január 8. 19:49

Nem is egy, hanem rögtön két életművet foglal össze a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza legújabb kiállítása. Kedd délutántól kezdve egy hónapon át Pálfalvi János és P. Csasztka Ilona grafikusművészek munkái tekinthetők meg az épület aulájában.

Pálfalvi János több, mint két éve, nyolcvankét évesen távozott közülünk, élete során a grafika számos ágazatát művelte, munkásságának legfontosabb területe a rézkarc volt, illetve tűzzománcok készítésével is foglalkozott. A hetvenes évek végétől a Munkásművelődési Központ és Könyvtár művészeti tanácsadója volt, a nyolcvanas és kilencvenes években pedig aktívan részt vett a Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep művészeti tevékenységében. 1981-ben Szocialista Kultúráért díjat vehetett át, majd 1999-ben a kimagasló és maradandó művészeti tevékenységét a Pro Cultura Intercisae díjjal ismerte el Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata. Rohonczi István a keddi kiállításmegnyitón elmondta, Pálvalvi János és felesége, P. Csasztka Ilona valószínűleg Weiner Tibornak köszönhetik, hogy Dunaújvárosba költöztek, hiszen a főépítész célja egyértelműen az volt, hogy ne csak egy lakótelepet, hanem egy várost építsen, annak pedig velejárója a kultúra és a művészet is. Így kerültek tehát ide ők is, és míg egyikük a vasműben, másikuk a papírgyárban kereste a betevőt, sosem mulasztottak el foglalkozni a város kulturális fejlődésével sem.

Ennek a két, hosszú életútnak az összesítése a Bartók színházban nyílt kiállítás, ami csak egy kis metszete a teljes munkájuknak, de két ilyen mértékű életpályát csak egy sokkal nagyobb helyszínen lehetne pontosabban bemutatni. Ennek ellenére rengeteg kép került a falakra és egytől egyig finom, egyszerű és fantasztikus grafikai munkák. A kiállítást Feltóti Sándor fotóművész mellett Gáspár Aladár festőművész nyitotta meg, aki elmondta, Pálvalvi János és felesége, P. Csasztka Ilona mindig is szerényen közeledett másokhoz, mélyen emberiek, barátságosak és nyitottak voltak, de mindezek mellett kiváló művészek is egyben. A megnyitók után az Írisz Versszínpad tagjai következtek. A kiállítás a következő egy hónap alatt tekinthető meg a Bartók színház aulájában.

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!