Ismét téliesebb útviszonyokra kell számítani

doszerk - 2019. január 7. 14:30

Kedden újabb országos havazás várható, így ismét téliesebb útviszonyokra kell számítani - hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: hétfőn eleinte nyugaton fordulhat elő gyenge hószállingózás, majd az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik. Éjfélig nagyjából a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el, és mintegy 2-3 centiméternyi hó hullhat. 

Kedden átterjed a havazás a keleti országrészre is, de a havazás fokozatosan esőre vált. Ez kedd éjfélig körülbelül a Budapest-Kelebia (Bács-Kiskun megye) vonalig jut el. Onnan keletre végig havazás várható. A Dunántúlon átmeneti ónos eső is lehet. A várható friss hó mennyisége az ország déli felén legfeljebb 5, az északi felén 5 centiméter fölött lesz. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméternyire lehet számítani. 

Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani. A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól. Keddre számos megyére havazás, hófúvás, több megyére az ónos eső veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

A közútkezelő azt közölte: a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést az előírások szerint, ütemezetten végzik, először az autópályákon, az autóutakon és a főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon. A lehetséges helyszíneken a megelőző sószórásról is gondoskodnak a szakemberek.

Mint kifejtették: egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi útszakasz jut, a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesz igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén ismét rosszabb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el - közölték. Így fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén rosszabb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal, tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak, ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot, a gépjármű világítását és az akkumulátor állapotát, töltsék fel telefonjukat vagy használjanak autós töltőt. Az aktuális útviszonyokról mindig tájékozódni lehet a www.utinform.hu oldalon - olvasható a közleményben.
 

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)