Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Magyar Kultúra Napja díjátadóval

Brousil Csaba - 2019. január 21. 19:27

Koncertekkel, kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Dunaújvárosban a Városháza házasságkötő és rendezvénytermében a G Bunker Quintet dzsesszformáció ad koncertet kedden. Az önkormányzat ekkor adja át a Pro Cultura Intercisae díjat.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen a Városháza "C" szárnyának házasságkötő és rendezvénytermében a 'G Bunker Quintet', egy a Vienna Konservatoriumban végzett baráti társaság tagjaiból álló jazz-formáció ad koncertet  január 22-én, kedden 18 órakor.

Repertoárjukban az autentikus jazz-sztenderdek átdolgozásától kezdve, modern jazz-előadók szerzeményein át, saját darabok is megtalálhatóak. A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen adják át a Pro Cultura Intercisae díjat. A belépés ingyenes!

 

Megyei programok a Kultúra Napján:

Bicskén a Kultúrkúriában Szolnoki Tamás tart előadást 6000 éve Bicskén - A település múltja egy régész szemüvegén keresztül címmel. A szakember kedden a régészeti eredményeket felhasználva bemutatja, miért kedvelték az elődök ezt a térséget. Martonvásáron, a Brunszvik-kastélyban szombaton kamarakoncertet szervez a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara Erkel Ferenc, Goldmark Károly és Mosonyi Mihály műveiből.

Móron az Erzsébet téri Művelődési Házban Jordán Tamás és Sebő Ferenc tart előadóestet jövő szerdán. A két művész József Attila gondolatait tolmácsolja prózába és dalba öntve.     Székesfehérvár az Öreghegyi Közösségi Házban jövő hétfőn tartanak magyar kultúra napi rendezvényt. Előbb Acsa Szücs Imre alkotásaiból nyílik kiállítás, majd Tolcsvay László és barátai koncerteznek. A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!