Dunaújváros Hetilap

Stabil a költségvetés, nincs szükség kiigazításokra

doszerk - 2019. január 21. 12:53

A 2018-as év vártnál kedvezőbb gazdasági eredményei sem indokolják a 6 hónappal ezelőtt elfogadott 2019. évi költségvetési törvény módosítását – mutatott rá a Rádió Orienten Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács valószínűsíti, hogy a 2020-as költségvetés tervezetét az első félév végén fogja beterjeszteni a kormány.

Kovács Árpád elmondta, a Költségvetési Tanács január 8-án értékelte a 2018-as évet, visszatekintett részben a saját munkájára, részben a hozott határozatokra és rendben lévőnek találta azokat. Megállapította, hogy a folyamatok normál módon zajlottak. A gazdasági folyamatok rendben zajlanak, a költségvetés teljesítése konszolidált mederben folyik, ennek köszönhetően testületüknek évről évre csökkenő számú ülést kellett tartani - tájékoztatott az elnök.

A 2018-as évre kitűzött hiánycél 2,4 százalék volt, de a jóval nagyobb bevételi számoknak köszönhetően 2 százalék körüli lett. Túlteljesültek az adóbevételek mutatói, az uniós források is befolytak, sőt több, korábban vitatott tétel is rendeződött: ez azt jelenti, hogy a vártnál sokkal több mindenre volt lehetőségünk számlát benyújtani, amelyre a kifizetések meg is történtek – magyarázta el a növekedés okait a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban jól alakultak a cserearányok Magyarország számára.

A beruházásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően 2 és 3 százalék közötti növekedésre lett képes gazdaságunk. Látni kell, hogy európai gazdasági konjunktúra van, amely természetesen kedvez a hazai növekedéseknek is, de az is elmondható, hogy saját erőből, gazdaságfejlesztési forrásokból 1,7 százalékos növekedést értünk el és ez igen jelentős dolog. Az ország pénzügyi sérülékenysége mindenképpen csökkent, ennek ellenére a 2019-es költségvetésnek nagyobb tartalékai vannak, mint korábban.

A régiós országok tekintetében jelenleg középmezőnyben vagyunk a gazdasági növekedést tekintve. A prognózisok szerint az európai unió gazdasága lassulni fog a jövőben, valószínűleg 2 százalék alá fog csökkenni, ami az egyes országoknak sem jó. Úgy tűnik, valóban közeledik "valamiféle szürkeség” a gazdaságban – vélekedett a Költségvetési Tanács elnöke.

A szakember kitért arra is, hogy várhatóan a 2020-ra vonatkozó költségvetés benyújtására az európai uniós választások után kerül majd sor, ebből az következik, hogy nyár elejére meglesz az ország új költségvetése.

Jövőre körülbelül 3,5 %-os gazdasági növekedésre számítanak a szakértők, 2019-re 4,1% volt előirányozva. Az államadóssági ráta vélhetően lejjebb lesz, mint 70%, ez 12 %-os csökkenést jelent 9 év alatt - hívta fel a figyelmet Kovács Árpád.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.