Dunaújváros Hetilap

Stabil a költségvetés, nincs szükség kiigazításokra

doszerk - 2019. január 21. 12:53

A 2018-as év vártnál kedvezőbb gazdasági eredményei sem indokolják a 6 hónappal ezelőtt elfogadott 2019. évi költségvetési törvény módosítását – mutatott rá a Rádió Orienten Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács valószínűsíti, hogy a 2020-as költségvetés tervezetét az első félév végén fogja beterjeszteni a kormány.

Kovács Árpád elmondta, a Költségvetési Tanács január 8-án értékelte a 2018-as évet, visszatekintett részben a saját munkájára, részben a hozott határozatokra és rendben lévőnek találta azokat. Megállapította, hogy a folyamatok normál módon zajlottak. A gazdasági folyamatok rendben zajlanak, a költségvetés teljesítése konszolidált mederben folyik, ennek köszönhetően testületüknek évről évre csökkenő számú ülést kellett tartani - tájékoztatott az elnök.

A 2018-as évre kitűzött hiánycél 2,4 százalék volt, de a jóval nagyobb bevételi számoknak köszönhetően 2 százalék körüli lett. Túlteljesültek az adóbevételek mutatói, az uniós források is befolytak, sőt több, korábban vitatott tétel is rendeződött: ez azt jelenti, hogy a vártnál sokkal több mindenre volt lehetőségünk számlát benyújtani, amelyre a kifizetések meg is történtek – magyarázta el a növekedés okait a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban jól alakultak a cserearányok Magyarország számára.

A beruházásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően 2 és 3 százalék közötti növekedésre lett képes gazdaságunk. Látni kell, hogy európai gazdasági konjunktúra van, amely természetesen kedvez a hazai növekedéseknek is, de az is elmondható, hogy saját erőből, gazdaságfejlesztési forrásokból 1,7 százalékos növekedést értünk el és ez igen jelentős dolog. Az ország pénzügyi sérülékenysége mindenképpen csökkent, ennek ellenére a 2019-es költségvetésnek nagyobb tartalékai vannak, mint korábban.

A régiós országok tekintetében jelenleg középmezőnyben vagyunk a gazdasági növekedést tekintve. A prognózisok szerint az európai unió gazdasága lassulni fog a jövőben, valószínűleg 2 százalék alá fog csökkenni, ami az egyes országoknak sem jó. Úgy tűnik, valóban közeledik "valamiféle szürkeség” a gazdaságban – vélekedett a Költségvetési Tanács elnöke.

A szakember kitért arra is, hogy várhatóan a 2020-ra vonatkozó költségvetés benyújtására az európai uniós választások után kerül majd sor, ebből az következik, hogy nyár elejére meglesz az ország új költségvetése.

Jövőre körülbelül 3,5 %-os gazdasági növekedésre számítanak a szakértők, 2019-re 4,1% volt előirányozva. Az államadóssági ráta vélhetően lejjebb lesz, mint 70%, ez 12 %-os csökkenést jelent 9 év alatt - hívta fel a figyelmet Kovács Árpád.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)