Dunaújváros Hetilap

Stabil a költségvetés, nincs szükség kiigazításokra

doszerk - 2019. január 21. 12:53

A 2018-as év vártnál kedvezőbb gazdasági eredményei sem indokolják a 6 hónappal ezelőtt elfogadott 2019. évi költségvetési törvény módosítását – mutatott rá a Rádió Orienten Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács valószínűsíti, hogy a 2020-as költségvetés tervezetét az első félév végén fogja beterjeszteni a kormány.

Kovács Árpád elmondta, a Költségvetési Tanács január 8-án értékelte a 2018-as évet, visszatekintett részben a saját munkájára, részben a hozott határozatokra és rendben lévőnek találta azokat. Megállapította, hogy a folyamatok normál módon zajlottak. A gazdasági folyamatok rendben zajlanak, a költségvetés teljesítése konszolidált mederben folyik, ennek köszönhetően testületüknek évről évre csökkenő számú ülést kellett tartani - tájékoztatott az elnök.

A 2018-as évre kitűzött hiánycél 2,4 százalék volt, de a jóval nagyobb bevételi számoknak köszönhetően 2 százalék körüli lett. Túlteljesültek az adóbevételek mutatói, az uniós források is befolytak, sőt több, korábban vitatott tétel is rendeződött: ez azt jelenti, hogy a vártnál sokkal több mindenre volt lehetőségünk számlát benyújtani, amelyre a kifizetések meg is történtek – magyarázta el a növekedés okait a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban jól alakultak a cserearányok Magyarország számára.

A beruházásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően 2 és 3 százalék közötti növekedésre lett képes gazdaságunk. Látni kell, hogy európai gazdasági konjunktúra van, amely természetesen kedvez a hazai növekedéseknek is, de az is elmondható, hogy saját erőből, gazdaságfejlesztési forrásokból 1,7 százalékos növekedést értünk el és ez igen jelentős dolog. Az ország pénzügyi sérülékenysége mindenképpen csökkent, ennek ellenére a 2019-es költségvetésnek nagyobb tartalékai vannak, mint korábban.

A régiós országok tekintetében jelenleg középmezőnyben vagyunk a gazdasági növekedést tekintve. A prognózisok szerint az európai unió gazdasága lassulni fog a jövőben, valószínűleg 2 százalék alá fog csökkenni, ami az egyes országoknak sem jó. Úgy tűnik, valóban közeledik "valamiféle szürkeség” a gazdaságban – vélekedett a Költségvetési Tanács elnöke.

A szakember kitért arra is, hogy várhatóan a 2020-ra vonatkozó költségvetés benyújtására az európai uniós választások után kerül majd sor, ebből az következik, hogy nyár elejére meglesz az ország új költségvetése.

Jövőre körülbelül 3,5 %-os gazdasági növekedésre számítanak a szakértők, 2019-re 4,1% volt előirányozva. Az államadóssági ráta vélhetően lejjebb lesz, mint 70%, ez 12 %-os csökkenést jelent 9 év alatt - hívta fel a figyelmet Kovács Árpád.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.