Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A „jégtörőnek” nem akadt dolga

Várkonyi Balázs - 2019. február 24. 15:10

Mátyással nincs szerencsénk, lehet, hogy komisz idő vár ránk, már hogyha beválik a népi regula. Mert a régi időjósok úgy tartották, ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál. Vagyis még hidegebb napok várhatóak.

Egy másik régi mondás úgy tartja: Mátyás, Gergely két rossz ember. Ugyanis a megfigyelés szerint mindkettő neve napján szinte mindig nagy hideg van, február 24-én, Mátyáskor, meg a tavaszi Gergely-napon, március 12-én is. Amúgy két jóakaratú, szent emberről van szó: a neves egyháztanítóból lett pápa, I. Gergely iskolák alapítója és az elesettek támogatója volt, Mátyás pedig tudós ember, akit Júdás árulása után Jézus tanítványai maguk közé fogadtak apostolnak. Vértanúhalált halt, lefejezték, sorsjelképe így lett a bárd. És a népi hiedelem szerint ezzel a bárddal vagy szekercével töri meg a jeget, így vet véget a tél uralmának, hogy végre szép tavaszi idő legyen. Ám, amint szól a mondás, ha nem talál, csinál, ha nem is jeget, de erős hideget.

Úgy tűnik, ebben az évben csinálnia kell, mert noha elég hideg ez a nap, de jég közel s távol sincs. Igaz, a Balatonban Mátyás talál még némi jégmaradványt, töredezett, kásás darabokat, ez viszont már aligha számít. Ám hogy valóban beválna a jövendölés, annak ellentmond a meteorológusok számítása: a következő időszakban melegedés jön, sok napsütéssel. De hát, mint tudjuk, a hajdani népi időjósok is tévedtek már. És hányszor!

Egyébként az ókori szent nevének jeles viselői közt a legjelesebb, Mátyás király azért kapta a keresztségben ezt a nevet, mert épp az ókori szent emléknapjának előestéjén született, február 23-án, 1443-ban.

A rovat további hírei: Kultúra

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!