Dunaújváros Hetilap

A közvélemény a Jobbikot ítéli a legantiszemitábbnak

doszerk - 2019. február 20. 8:29

A legantiszemitább, legrasszistább és legradikálisabb pártnak tartják a Jobbikot a magyarok – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített reprezentatív közvélemény-kutatásából - írja a Magyar Nemzet.

Bár a Jobbik a tavalyi választási veresége után tovább folytatta a kommunikációt a néppártosodási kísérletéről, és folyamatosan a baloldali pártokhoz közeledett, a felmérés szerint egyre többen gondolják – a megkérdezettek 43, illetve 33 százaléka – a Sneider Tamás vezette alakulatot a leginkább rasszista és antiszemita pártnak, s ez tavaly nyár óta 10, illetve 11 százalékpontos növekedést jelent.

A legradikálisabb pártnak a válaszadók 28 százaléka tartotta a korábbi imázsától megszabadulni igyekvő Jobbikot, s a felmérés szerint nincs olyan másik párt az országban, amely a fenti három jelző bármelyike eseten akár csak 10 százalékos eredményt ért volna el. A Jobbik romló megítélését az elmúlt fél évben kirobbant közéleti botrányoknak tulajdonítja a közvélemény-kutatás.

A felmérés rávilágít arra is, hogy a balliberális ellenzéki véleményvezérek és pártok törekvése a Jobbikkal egy esetleges közös ellenzéki együttműködésre szintén zsákutcás stratégiának tűnik, mivel a baloldali szavazók továbbra is rossz véleménnyel vannak a Jobbikról.

Utóbbi csoport 41 százaléka tartja a Sneider Tamás vezette pártot a leginkább rasszistának, s egyharmaduk könyveli el őket a legantiszemitább alakulatnak. A baloldali szavazók 36 százaléka tekinti a Jobbikot a hazai pártok közül a legradikálisabbnak.

A felmérés szerint a fővárosban okozhatja a legnagyobb gondot az összefogás a baloldal és a Jobbik között, hiszen a budapestiek – a válaszadók 44, 50, illetve 35 százaléka – az átlagosnál nagyobb mértékben gondolják úgy, hogy a Jobbik a leginkább antiszemita, rasszista és radikális párt.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.