Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A Zöld könyv lett a legjobb film

Vass Ádám - 2019. február 25. 10:00

Hétfő hajnalban átadták az idei Oscar díjakat, a 91. gála két legnagyobb nyertese a Zöld könyv és a Roma című mexikói dráma lett, míg a legjobb színésznek járó elismerésért Rami Malek örülhetett a Bohém rapszódiából.

Botrányoktól és megelpetésektől mentes volt az idei Oscar-gála, amit magyar idő szerint hétfő hajnalban rendeztek Hollywoodban. Az egyetlen meglepetés azonban éppen a legjobb film kategóriájánál érkezett, amit a várakozásoktól eltérően nem a legnagyobb favorit Róma, hanem a második legesélyesebbnek tartott Zöld könyv - Útmutató az élethez című film gyűjtött be. Ez a díj már csak azért is érdekes, mert rendezőjét, Peter Farrelly-t nem jelölték a legjobb rendező kategóriájában. Peter Farrelly először kalandozott el a komolyabb filmek világába, korábban olyan vígjátékok fűződtek a nevéhez, mint a Keresd a nőt!, a Dumb & Dumber, vagy a Nagyon nagy Ő. A Zöld könyv a legjobb film mellett a legjobb eredeti forgatókönyv díját és bezsebelte, valamint elismerték Mahershala Ali alakítását is, aki a legjobb mellékszereplőként vihette haza immár második Oscar-díját.

Az este legnagyobb nyertese ennek ellenére Alfonso Cuarón lett, aki a Roma című film kapcsán háromszor sétálhatott a színpadra átvenni a díját. A korábban a Gravitációért már kétszeres Oscar-díjas rendezőnek számító Cuarónnak így már öt szobor díszítheti a vitrinjét, hiszen a Roma nem csak a legjobb idegen nyelvű film lett, hanem Cuarón a legjobb operatőrnek és a legjobb rendezőnek járó díjat is megkapta az est folyamán.

A tavalyi év egyik legnagyobb sikere, a Bohém rapszódia volt, ami Magyarországon a legnézettebb 2018-ban bemutatott film lett, szintén több fontos díjjal távozhatott. A Freddie Mercury életéről szóló film főszereplője, Rami Malek lett a legjobb férfi főszereplő, holott a kritikusok az öt jelölt közül őt találták a leggyengébbnek, főleg Viggo Mortensen (Zöld könyv) és Christian Bale (Alelnök) mellett. A Bohém rapszódia ez mellett a technikai díjak közül is bezsákolt párat, méghozzá a legjobb vágás, a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverését.

Glenn Close viszont hetedszerre is hoppon maradt, így a legendás színésznőnek továbbra sincs Oscar-díja, pedig idén már tényleg mindenki neki adta volna az A férfi mögött című filmben nyújtott alakításáért. Helyett a Olivia Colman örülhetett, aki Anna brit királynőt játszotta A kedvenc című filmben. A legjobb női mellékszereplő Regina King lett, az If Beale Street Could Talk című filmért. Ő a hatszoros jelölt Amy Adams elől hozta el a díjat.

Óriási meglepetésre a Fekete párduc című képregényfilm is több Oscart kapott, hiszen nem csak a legjobb jelmez és a legjobb díszlet, hanem a legjobb eredeti filmzene is a szuperhősmozié lett.

A legjobb vizuális effektusokért járó elismerést az Apollo 11 történetét bemutató film, Az első ember kapta, beelőzve a legújabb Bosszúállók filmet, vagy a Ready Player One-t. A legjobb adaptált forgatókönyvet a BlacKkKlansman - Csuklyások című Spike Lee alkotás érdemelte. A legjobb animációs film kategóriájában nem történt meglepetés, hiszen azt a végtelenül kreatív és lenyűgöző látványvilágú Pókember: Irány a Pókverzum! kapta, a legjobb eredeti betétdal pedig nem lehetett más, mint a Shallow, vagyis Lady Gaga és Bradley Cooper duettje a Csillag születik című filmből, ami sajnos az egyetlen jelölése a filmnek, amit díjra is tudott váltani.

Az idei talán nem volt a legemlékezetesebb gála az Oscar történetében, sajnos a magyar alkotások sem jutottak el a jelölésig, a Roma című filmmel viszont a Netflix is komolyan bekapcsolódott a versenybe a nagyobb stúdiók mellé. A streaming-szolgáltató pedig jövőre is garantáltan ott lesz a jelöltek között, méghozzá a The Irishman című, ősszel érkező filmmel, amiben együtt láthatjuk Robert De Nirot, Al Pacinot, Harvey Keitelt, és az évtizedek óta először újra visszatérő Joe Pescit, méghozzá Martin Scorsese rendezésében.

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!