Dunaújváros Hetilap

Hiába a kétszámjegyű áremelkedés, a dunaújvárosi ingatlanok továbbra is kedvező áron elérhetőek

doszerk - 2019. február 13. 11:50

A hazai lakáspiac a folyamatos vérfrissítésnek köszönhetően nemcsak visszakapaszkodott a válság előtti szintre, hanem túl is szárnyalta azt. A használt lakások pezsgése mellett fellendültek az építkezések, tehát az új lakásállomány érezhetően bővült – bár ennek ütemével az építőipar nem tudta tartani a tempót.

Ingatlanár-emelkedés: mennyit nyom a latban az elhelyezkedés?

Az azonos alapterületű új és használt lakások áraiban tízmilliós különbségek lehetnek: előbbi típus átlagosan 20-40 millió forint között érhető el, míg utóbbi 10 millió forint alatt is megvásárolható – de a felső határ eléri a 40-60 milliót.

A használt ingatlanok szegmensében érdemes alaposan szétnézni, ha egy teljesebb képet szeretnénk kapni az árszínvonalról. Az átlagos reálárak 2018-ban 6%-kal bővültek, ám e mögött érezhető területi differenciálok vannak – nemcsak a megyék között, hanem azok határain belül is.

Ezt a tendenciát tökéletesen szemlélteti Fejér megye, ahol a tavalyi évben 22%-kal bővültek az átlagos reálárak (amely a KSH szezonálisan kiigazított inflációs adatai alapján kerül meghatározásra).

Az átlagos reálárak változása 2018. január és december között Fejér megye egyes városaiban

 

A települések között azonban drasztikus differenciálok tapasztalhatók. Míg Móron 17%-kal csökkentek, Rácalmáson közel stagnáltak – mindössze 2%-kal növekedtek – Székesfehérváron, Gárdonyban és Dunaújvárosban 16-22%-kal bővültek az átlagos reálárak, addig Sárbogárdon 106%-os volt a drágulás tavaly január és december között.

A típust mindenképpen figyelembe kell venni

Az elhelyezkedésen kívül az ingatlan típusa határozza meg az eladási árakat – amely az ingatlanpiac szereplői számára az egyik legfontosabb szempont. Ha az átlagos négyzetméter-árakat vesszük górcső alá az árváltozásoknál látottakhoz képest merőben eltérő rangsor rajzolódik ki.

A drasztikus drágulás ellenére Sárbogárdon továbbra is kedvező áron érhetők el a családi házak: a 156 ezer Ft/m2 átlagár 23-50%-kal elmarad a Székesfehérváron, illetve Dunaújvárosban eladó családi hazákétól, a megyei szintnél pedig 33%-kal kedvezőbb (a százalékok 46-155 ezer Ft/m2-es különbségeket takarnak).

A családi házak átlagárai Fejér megye egyes városaiban (Ft/m2, 2018. decemberi adatok alapján)

Hasonló kép mutatkozik, ha Fejér megye lakáspiacát vesszük górcső alá. Az országnak ezen a területén 12-25%-kal alacsonyabb átlagárakon kerülnek meghirdetésre a tégla-, és panellakások a hazai viszonylathoz képest. A megye határait átlépve azt tapasztaljuk, hogy a dunaújvárosi lakások 27-35%-kal kedvezőbb átlagárakon kerülnek meghirdetésre a megyei szintnél, amelyet székesfehérvári társaik 12-26%-kal meghaladnak.

Átlagos lakásárak Fejér megye egyes városaiban (Ft/m2, 2018. decemberi adatok alapján)

 

Az állam egyre több eszközzel szorgalmazza a családalapítást

2016 január óta a kormány a CSOK-kal igyekezett támogatni a gyermekvállalást. A kedvezményt az utóbbi években többször újraszabták, a februárban közzétett demográfiai akciótervben szereplő tervek szerint pedig a jövőben még nagyobb mértékben támogatják a családokat.

A kedvezményes hiteleken kívül a CSOK-ot kiterjesztik a használt lakás vásárlására és külön gondolnak a falun élőkre. Egyébként nem a lakástámogatás lesz a családoknak szóló egyetlen segítség: a tervek szerint az állam besegít az autóvásárlásba, illetve a nagyszülői gyed mellett bővítik a teljes bölcsődei férőhelyeket.

 

Forrás: ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.