Dunaújváros Hetilap

Közmeghallgatást tartott a közgyűlés a Városházán

Brousil Csaba - 2019. február 12. 18:22

Dunaújváros közgyűlése kedden közmeghallgatást tartott a közgyűlési teremben. A téma az önkormányzata 2019-es évi városfejlesztési és működési tervei voltak.

A közmeghallgatás Cserna Gábor polgármester beszámolójával kezdődött, melyben pontokba szedte a tavalyi év városüzemeltetési munkáit, a fejlesztéseket és az idei esztendőben megvalósuló beruházásokat. A városüzemeltetésről szólva elmondta, hogy folyamatosak az utak, járdák karbantartás és javítása. Tavaly erre 350 millió forintot költött az önkormányzat. 1500 kátyút tüntettek el a város útjairól 80 millió forintért és 200 millió forintot fordítottak hóeltakarításra és síkosság-mentesítésre.

Az utak felújítása idén folytatódik, mint mondta egymilliárd forint kormányzati támogatásból újítják fel a Vasmű utat teljes hosszában. A parkolók kezelését és új parkolóhelyek kialakítását fontos kérdésnek nevezte és elmondta, hogy mindent megtesznek ebben a kérdésben a jövőben is, csakúgy, mint tavaly, amikor új parkolók létesültek a városban. A közbiztonságról szólva elmondta, hogy idén tizenhárom új térfigyelő kamerát és egy munkaállomást telepítenek a város területén hatvanmillió forintból. Az eddigiek mellé tizenkét gyalogosátkelőnél alakítják ki az úgynevezett okos zebrákat, hogy még biztonságosabbá tegyék a gyalogosok közlekedését. A sok városlakót joggal érdeklő köztisztasági kérdésben úgy fogalmazott, hogy ezen a ponton ő sem elégedett a látottakkal és a helyzettel, különösen a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén lévő áldatlan állapotokkal. Ehelyről is kérte a lakosságot, hogy figyeljenek oda, mit helyeznek el ezeken a szigeteken, illetve a szolgáltatót, hogy fordítson ezekre nagyobb figyelmet. A felújításokról szólva elmondta, hogy idén sor kerül a Kortárs Művészeti Intézet és a Lorántffy iskola felújítására, valamint szeptemberre elkészül a kajak-kenusok bázisának, a csónakháznak a rekonstrukciója is. Folytatják továbbá a bérlakások felújítását és a város északi területén megkezdődnek a csatornázási munkálatok. Kiemelte a városi polgároknak biztosított különböző szociális ellátásokat, melyekre tavaly 221 millió forintot fordított az önkormányzat. Elmondta, hogy vannak olyan pályázatok, melyeket már beadott az önkormányzat, de eredményhirdetés még nem született róluk, de ezek is mind a városfejlesztést szolgálják, közel hatmilliárd forint értékben, többek között:

  • háziorvosi rendelők felújítása 200 millió forint értékben
  • Déli ipartelep korszerűsítése 250 millió forint értékben
  • Múzeum felújítása 500 millió forint értékben
  • kerékpárutak karbantartása, létesítése 600 millió forint értékben
  • látogató központ kialakítás a Monbach Kúriában: egymilliárd forint értékben
  • a Rév út felújítása 300 millió forint értékben

Szólt a Modern Városok Program fejlesztéseiről és a Területfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult beruházásokról is. Elmondta, hogy az utóbbi keretében három városi iskolában teljes energetikai felújítást végeztek közel 650 millió forintból. Mint mondta átadták a felújított élményfürdőt, zajlik a Fabó Éva uszoda felújítása. Az e kettőből létesülő vízi centrum mellé pedig egy szálloda is épül majd, több mint egymilliárd forintból. A Vidámpark tervszerű korszerűsítése is elkezdődik, csakúgy, mit az új kézilabda csarnok és kollégium építése két ütemben, kiemelt kormányzati beruházásként. Az egykor zöld SZTK épületét felújították, tavasszal itt megkezdi működését a Járási Hivatal. Az arborétumból látogató központot alakítanak ki, mintegy 150 millió forintért. ÉS nem utolsó sorban az elektromobilitási program is beindul, mely szintén több milliárdos beruházás lesz. Újabb sportparkot építenek majd a Március 15. téren és a már elkészült sportpark környezetében futókört hoznak létre. Mint mondta a város költségvetése stabil, a működéshez ebben az évben is megvannak a feltételek, mindenkit arra kért, hogy támogassa a városvezetést ebbéli terveik megvalósításában.

A polgármesteri beszámolót a képviselők elfogadták. Ezután került sor a lakossági kérdésekre. Elsőként Aszódi Györgyné szólalt fel, aki elmondta, hogy a Római körút 16-ban lévő szociális bérlakásban áldatlan állapotok uralkodnak, a lakóközösség már nem bír az ott lévő helyzettel. Véleménye szerint drogárusítás folyhat a lakásban, mert naponta 40-50 jellemzően bódult állapotú ember keresi fel a bérleményt, ordenáré módon viselkedve a lépcsőházban és a lakókkal. Kamerás felvételek bizonyítják, hogy volt, aki lépcsőházban végezte el a dolgát. Arra kérte a polgármestert, hogy segítsen ennek a helyzetnek a mielőbbi megoldásában. Cserna Gábor azt mondta, hogy már szerdán felveszi a hivatal a kapcsolatot Aszódi Györgynével és orvosolják ezt a kirívó problémát. Mészáros László a Babits utcából a felesleges közlekedési táblák és közlekedést segítő tükrök elhelyezéséről szólt, megemlítette a szemétszedési rend megváltoztatását is, de kiért a mozgáskorlátozott parkolók kérdésére is. A polgármester válaszában szintén arról rendelkezett, hogy a hivatal a hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot az illető úrral és legyen megoldása a problémás ügyeknek. Szintén egy Római körúti hölgy szólalt fel az ülés végén, aki többek között a Rómain lévő parkolási anomáliákról panaszkodott. Neki a polgármester péntek délelőttre személyes bejárást ígért a helyszínen.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.