Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Metál minden generációnak

Vass Ádám - 2019. február 23. 12:38

A nagy öregek és az ifjú titánok is ott lesznek júliusban a Rockmaraton színpadain, aminek ismét a dunaújvárosi Szalki-sziget ad otthont. A nemzetközi névsor már teljes és a hazai nagyágyúk sem maradnak ki.

Tavaly október óta záporoznak a nevek a következő Rockmaratonra. Az ország legnépszerűbb tematikus rock és metál fesztiválját idén is Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten rendezik meg, ezúttal július 8-13. között. A szervezők már többször hangsúlyozták, hogy keresve sem találhattak volna megfelelőbb helyszínt a fesztiválnak és ezzel a látogatók is egyetértenek, akik szerint az árnyékos kemping, a szabadstrand és a megfelelő elrendezés és kiszolgálás, valamint a város lakói mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az év legjobb hat napját töltsék el nálunk.

A helyszín miatt tehát nem kell aggódni, de a fellépők miatt sem, hiszen az már lassan négy hónapja kiderült, hogy a svájci folk metal brigád, az Eluveitie mellett érkezik a Jinjer, a new york-i street punk egyik zászlóshajója, a The Casualties, a hazai vonalról pedig a Prosectura, Road, Sear Bliss, Cool Head Klan és Fegyelmező Részleg. A szervezők később sem fukarkodtak a nevekkel, novemberben már azt is megtudtuk, hogy Dunaújvárosba látogat a fantasy power metal banda, Gloryhamer, a közel harminc éve menetelő brazil death metal alakulat, a Krisiun, és a Rise Of The Northstar. A nagyszínpadon pedig a skandináv black metal egyik legnagyobb képviselője, a Marduk is meglátogat minket. Nincs Rockmaraton a hazai klasszikusok nélkül sem, szóval csápolhatunk az Aurora, a Bloody Roots, a Depresszió és a Don Gatto, a suttyó Blues Company, az eurovíziós AWS, a klasszikus Ossian és Rudán Joe, a mindent elviccelő Wedding At The Slaughterhouse koncertjein is.

A legnagyobb hír viszont még karácsony előtt megérkezett, vagyis az, hogy Phil Anselmo, a Pantera egykori frontembere a Philip H. Anselmo & The Illegals formációval érkezik városunkba, és ezzel a felállással nyomja el az exkluzív, 100% Pantera szettet júliusban a Szalki-szigeten, így húsz év után újra Pantera daloktól lesz hangos a Kárpát-medence.

A klasszikusok táborát a negyven éve alakult punk együttes, a The Exploited is erősíti, de csápolhatunk a Napalm Death, vagy a világ legjobb Motörhead tribute zenekarának, a Bömbers koncertjére is. Aki pedig a hazaira szavaz, annak jó hír, hogy a Kalapács, a Paddy and the Rats, a Watch My Dying, a Zorall és az AWS sem marad ki a buliból.

A magyar fellépők névsora még nem teljes, de hamarosan lehull a lepel mindannyiukról, és már nem kell sokat várnunk a napi bontásra sem, a fesztiválig pedig már csak kevesebb, mint öt hónap van hátra.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!