Dunaújváros Hetilap

Újabb félmilliós támogatást adtak át

Vass Ádám - 2019. február 5. 13:02

Tizenegyedik alkalommal gazdagodott egy szervezet, vagy egyesület jelentős pénzadománnyal a Dunaújváros Kenyere elnevezésű akciónak hála. A kedvezményezett ezúttal a városi polgárőrség volt.

A tavalyi év utolsó három hónapjában négy dunaújvárosi polgárőr egyesület számára gyűltek azok az ötven forintok, amik minden egyes Dunaújváros Kenyere megvásárlása után járnak az akcióban részt vevő egyesületnek, vagy szervezetnek. A Széchenyi pékség, a helyi Tourinform iroda és az önkormányzat közös akciójának tizenegyedik átadójára kedden délelőtt került sor a Polgármesteri Hivatal "C" szárnyának közgyűlési termében. Az átadón jelen volt Róka Sándort, a Széchenyi pékség vezetője, Hegedüs László, a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrség elnöke, valamint Cserna Gábor, városunk polgármestere, aki elmondta, a közbiztonság kérdése, bármely településen is élünk is, az egyik legfontosabb a lakók számára.

- Örülök, hogy ez esetben nem is egy, hanem négy egyesület, szervezet kapja ezt a bizonyos összeget. Novemberben, a tizedik átadón jelentettük be őket, vagyis a Dupent Polgárőr Egyesületet, a Pannon Polgárőrséget, Dunaújvárosi Táborállási Polgárőrséget és a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrséget. Megítélésem szerint a közösségért, illetve a közösség szolgálatában végzik a munkájukat, méghozzá a lehető legnagyobb szerénységgel, a lehető legnagyobb alázattal és rendkívül kis költségvetéssel, saját szabadidejüket feláldozva. Az év utolsó három hónapjában közel nyolc és félezer fogyott Dunaújváros Kenyeréből. Ezúton is köszönet illeti a Széchenyi pékséget, hogy továbbra is partnerként működnek együtt a Tourinform irodával és az önkormányzattal. Köszönet azoknak a lakóknak is, akik a karácsonyi időszakban is Dunaújváros Kenyerét vásárolták, és ezáltal támogatták a polgárőrségek munkáját. Ez az összeg 423 750 forint lett végül, amit a Polgármesteri Hivatal segítségével ötszázezerre kerekítünk fel, kívánom, hogy a polgárőrségek tagjai hasznosan, jól használják fel ezt az összeget.

Hegedüs László, a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrség elnöke mindenekelőtt megköszönte Cserna Gábornak, hogy a hivatal kiegészített az összeget félmillió forintra, valamint a városlakóknak is, hogy ennyi kenyeret vásároltak, amivel a polgárőrséget támogatták. Mint mondta, a polgárőrségek az összeget a működésükre fogják fordítani, a szolgálati gépkocsik műszaki vizsgáztatását, kötelező biztosítását végzik majd el belőle és üzemanyagot vásárolnak majd a pénzből.

A szokásoknak megfelelően Cserna Gábor az átadás után bejelentette a következő kedvezményezettet is, ami ezúttal a város egyik legrégebbi iskolája, a Petőfi Sándor Általános Iskola lesz, illetve az iskolában működő Petőfis Tanítványainkért Alapítvány.

A Petőfi iskola részéről Rideg István intézményigazgató vett részt az átadón. Mint mondta, kitörő örömmel fogadták az iskolában, hogy részt vehetnek ebben az országosan is egyedülálló kezdeményezésben. A támogatással kapcsolatban azt a célt tűzték ki, hogy a város jóvoltából energetikai felújításon átesett, kívül is megszépült épületük belül is gyarapodjon és szolgálja az oda járó gyerekek fejlődését, nevelését és kényelmét. A leendő összegből ezért a tanulói kiskonyha konyhabútorait és berendezéseit cserélnék le, illetve kerékpár és roller tárolót vásárolnának, hiszen a jó idő közeledtével egyre több tanítvány érkezik majd az iskolába biciklivel, vagy rollerrel.

Az iskola igazgató-helyettese és a Petőfis Tanítványainkért Alapítvány kuratóriumi tagja, Gálosfai Tímea szerint egy iskolai alapítvány számára a legfontosabb dolog, hogy azokat szolgálja, akik a jövő nemzedékét képviselik, ezért minden pályázati lehetőséget megragadnak, hogy a gyerekek számára jobb környezetet tudjanak biztosítani. Az elmúlt években több belső felújítást is végeztek, a tanulói kiskonyha pedig különösen fontos számukra, mivel nincs olyan iskolai program, vagy rendezvény, ahol ne használnák rendszeresen, így mára egy igazi közösségi centrummá vált, ezért ráfér már a felújítás.

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.