Bizakodó Gorillák!

doszerk - 2019. március 19. 10:47

Új vezetőedzővel, új csapattal, de a rájátszást megcélozva vág neki a Divízió I-es küzdelmeknek a DAK Acél Gorillaz amerikai futball együttese.

Tavaly még a HFL-ben (Hungarian Football League) szerepeltek a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz amerikai futballistái, ám az új szezonnal már a Divízió I-ben vág neki együttesünk, mely alaposan átalakult játékoskerettel, Bachrathy Kornél irányításával vág neki a bajnoi küzdelmeknek. A Gorillák elnökével és vezetőedzőjével a Magyar Amerikai Futball Szövetség honlapja készített hosszabb interjút, melyet mi is megosztunk olvasóinkkal.

"Idén három olyan alakulat indult a másodosztályban, amelyek tavaly még a Hungarian Football League-ben (HFL) szerepelt. A Budapest Eagles-t és a Nyíregyháza Tigers-t már bemutattuk. A harmadik pedig a DAK Acél Gorillaz. Változás volt bőven a Gorilláknál. Grátz Vilmos befejezte munkásságát a Duna-partiaknál, így Bachrathy Kornél vette át a stafétabotot. De a keret nagy része is kicserélődött a tavalyi HFL-hez képest. Viszont a dunaújvárosiak Divízió I-es múltja azt vetíti előre, hogy akár jó eséllyel pályázhatnak a bajnoki címre.

Bachrathy Kornél klubelnök és vezetőedző azt várja, hogy idén sikerüljön minimum a rájátszásba eljutniuk a sok változás ellenére. Elmondta, hogy szakvezetőként már nagyon várja a csapat idénynyitóját.

Magyar Amerikai Futball Szövetség: Ez lesz az első éved, hogy a Gorillaz felnőtt csapatának vezetőedzője vagy. Milyen elvárásaid vannak magaddal szemben?

Bachrathy Kornél: Egy kicsit biztos furcsa lesz, hogy aktívan már nem tudok segíteni a srácoknak a pályán, de így is izgalmas lesz a bajnokság számomra. Mivel juniorban évekig és tavaly a Divízió I-ben is szerepeltem már edzőként igazából nem új a feladat, szeretek a srácokkal dolgozni. Izgalom nincs bennem, hat Pannon Bowl után már nincsenek álmatlan éjszakáim összejön-e a hetedik, vagy sem. Azt szeretném elérni, hogy a srácok jól érezzék magukat a pályán és mindenkinek megtaláljam azt a feladatot, amivel hozzá tud tenni a mérkőzéseinkhez. Sok új játékosunk van, akiktől nem várhatunk egyből átütő teljesítményt, türelmesnek kell lennünk. Ezen a szinten a meccseket szinte mindig a jobb képességű játékosokból álló csapatok nyerik meg, az edzők legfeljebb elveszíthetik azokat. Annyi dolgom van, hogy megtaláljam az erősségeinket és az ellenfél gyengéit, a többi rajtuk múlik.

Miért döntöttetek úgy, hogy végül visszaléptek a Divízió I-be?

B.K.: A HFL-hez sok kiemelkedő képességű és elszánt magyar játékos, vagy 8-10 minőségi import játékos kell. Az első „modell” vidéken sajnos nem nagyon működik, a másodikhoz pedig rengeteg pénz kell. Mi utóbbival próbálkoztunk két évig, de pénzügyileg sem bírtuk a dolgot, nem tudtunk igazán minőségi importokat hozni, illetve a magyar játékosaink sem voltak elegen, vagy nem akarták eléggé a dolgot. Be kellett látnunk, hogy egyelőre nincs értelme ott próbálkoznunk, elfogytak a játékosaink, akik azon a szinten is helyt tudnak állni. A Tigers-hez már csak 25-en mentünk játszani tavaly, amiben 5 import is volt, ez pedig aligha a siker receptje. Így maradt a Divízió I. és az építkezés, a fiatalok és új játékosok beépítése, a tömegbázis növelése.

A Szekszárd Bad Bones-zal együtt vágtok neki a szezonnak. Mit jelent számotokra ez a kapcsolat?

B.K.: Ha a szekszárdiak nem csatlakoztak volna hozzánk, nagyon nehezen tudnánk kiállni a meccsekre, de a homokmégyi játékosok is fontos vérfrissítést jelentettek. Rajtuk kívül is érkeznek az edzéseinkre Fehérvárról és a fővárosból is játékosok, de már lényegesen kevesebben, mint tavaly. Nagy szerencsénk van tehát, hogy szeretnek hozzánk járni a srácok, mert így továbbra is a Divízió I. egyik legerősebb keretével vághatunk neki a szezonnak. Dunaújvárosban szerencsére komoly támogatást kapunk az Önkormányzattól, a DVG Zrt.-től és névadó szponzorunktól, a DAK Acélszerkezeti Kft-től, így a hátterünk biztosított. Remek az infrastruktúra, amit használhatunk, nyugodtan tudunk dolgozni, csak rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle. A Dunaújvárosi Stadiont idén befejezik, így nem ott fogunk játszani, de nagyobb bajunk ne legyen.

A keret jelenleg hogyan néz ki? Milyen változások voltak?

B.K.: Az idei Gorillaz nagyját nem a 2019-es HFL keret, hanem a tavalyi Divízió I. döntős csapat adja. Sok volt tehát a mozgás, a teljes HFL támadófal és a védelem front 7-jének nagy része is lecserélődött. Egy érdekes mix vagyunk a HFL rutinnal is rendelkező és a kevésbé tapasztalt, illetve kezdő játékosokból. Fontos, hogy Hegedüs Dani csak kölcsönben játszik majd Fehérváron, így lesz elég „fegyverünk” mindkét oldalon. Azt is ki kell emelnem, hogy a játékoslétszám és a morál is sokat javult, közel 15 új játékost próbálunk beépíteni. Már nem is emlékszem pontosan hány éve volt utoljára annyi játékosunk, hogy minden edzésen fel tudjunk állni játszani, playeket gyakorolni. Talán 2012-ben. Ez egyrészt nagy öröm, másrészt sokat tesz hozzá a felkészülésünkhöz, mert eddig ez borzasztóan megnehezítette a dolgunkat. Sokkal jobb érzés lejönni így edzésre, mint a korábbi években bármikor.

Képek: DO-archív

Mik az idei céljaitok a rendkívül erősnek mondható Divízió I-ben?

B.K.: Bizakodó vagyok, bőven van tehetség a keretben és az újak között is vannak meglepően jól teljesítő, gyorsan tanuló játékosok. De hiba lenne azt gondolnunk, hogy megközelíti erősségben ez az együttes a 2016-os bajnokcsapatunk szintjét, attól azért messze vagyunk. A mag elég rutinos és erős, odaérhetünk a döntőbe idén is, de ehhez erőn felül kell teljesítenünk. Főleg az újakon múlik hozzá tudnak-e rakni eleget, ők lehetnek a mérleg nyelve. De kétségtelenül bízhatunk abban, hogy sokkal nagyobb eséllyel tudunk rotációban játszani, mint korábban bármikor. Kimondottan cél is, hogy beépítsünk mindenkit és megkapják a lehetőséget, az építkezés éve lesz az idei. Tavaly is szoros meccseket játszottunk a Crushers ellen, akiket most is favoritnak gondolok, illetve ott a nagyon fizikális Tigers, valamint a még erősebb Cowbells 2, őket gondolom a legnagyobb ellenfeleknek, bár a többiek is okozhatnak meglepetést. Tavaly óta a keretünk része lett jó néhány HFL-t megjárt és egyéb játékos is, így azért csalódás lenne, ha nem jutnánk rájátszásba.

A DAK Acél Gorillaz alapszakaszi mérkőzései 2019-ben, a Powerade Divízió I-ben:
03.24.: Budapest Wolves 2 (i)
03.30.: Dabas Sparks (o)
04.14.: Budapest Eagles (i)
04.28.: Nyíregyháza Tigers (o)
05.18.: Eger Heroes (i)
06.01.: Szombathely Crushers (o)"

forrás: mafsz.hu

A rovat további hírei: Sport

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.

Eredményes utánpótlás

Eredményes utánpótlás

2024. már. 26.

Pupp Viktória magabiztos győzelemmel lépett nagyot a válogatottság felé az év első országos válogató versenyén.