Dunaújváros Hetilap

Dolgozz, mongol: a VDSZ szerint így nógatják a vendégmunkásokat a Hankooknál

doszerk - 2019. március 13. 10:48

Még mindig tart a sztrájk a Hankook Dunaújváros melletti gumigyárában, miután a felek nem tudtak megegyezni a béreket illetően - írja az Index.

A sztrájkot szervező Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nyomásgyakorlással vádolja a Hankookot, azonban a cég szerint a sztrájk csak árt mindenkinek és a VDSZ kommunikációja az üggyel kapcsolatban csak hangulatkeltés. A Hankook addig nem hajlandó tárgyalni, amíg tart a sztrájk.

Most a VDSZ a sajtónak eljuttatott levélben arról számol be, hogy tegnap 14 óra óta már a harmadik műszak sztrájkol. Közleményük szerint a munkabeszüntetésben résztvevők közül sok a termelés szempontjából kulcsszerepet betöltő szakember, így gyakoriak a leállások, valamint sok a selejt, mivel hozzá nem értő emberek kezelik a gépeket. 

A VDSZ arról tájékoztat, hogy a gyárba történő belépéskor a biztonságiak különválasztják azokat, akik sztrájkolni jöttek, majd miután összegyűltek, az étterem helyiségbe terelik őket. A kapuban ott állnak a gyár koreai és magyar vezetői is, írja a szakszervezet. A szakszervezet sajtóközleményének legmeredekebb része azonban az, hogy:

A gyárban ukránok mellett mongolok is dolgoznak, utóbbiakat hangos szóval, „mongol work” kiáltással ösztönzik a munka felvételére, nekik a vezetők nem engedik meg, hogy ne vegyék fel a munkát.

A VDSZ szerint folytatódik a nyomásgyakorlás is, állítólag a sztrájkolók között azt a hírt terjesztik a folyamatvezetők, hogy annak, aki sztrájkol, nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződését. Közleményük szerint a szakszervezetbe 100 új tag lépett be, így 1300 tagjuk van a gyár 3100 dolgozója közül. 

- index.hu -

 

A Hankook közleménye:

 

A sztrájk ellenére 70 százalék körüli a Hankook gyár termelése

 A Hankook vezetősége ezúton is köszönetét fejezi ki minden munkatársának, akik a sztrájk ideje alatt is felvették a munkát, ugyanakkor megerősíti, hogy minden szempontból tiszteletben tartja a sztrájkoló kollégák jogait. 

A vállalat hivatalosan közli, hogy az elmúlt három műszakban a munkatársak többsége változó arányban, de a délelőttös műszak esetében több mint 70 százalékban felvette a munkát. Mindennek köszönhetően a gyár termelése messze a sztrájkhelyzetre kalkulált termelési terv fölött van, és közel 70 százalékon, folyamatosan működik. 

A vezetőség köszönetét fejezi ki a sztrájkoló munkatársak irányába a fegyelmezett és etikus hozzáállásért. 

A Hankook azt tapasztalja, hogy a szakszervezet folyamatosan valótlanságokat állít és egymásnak ellentmondó információkat híresztel, így a vállalat vezetése úgy döntött, hogy a médiában történő üzengetésekre a jövőben nem reagál.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.